Elsőtől az érettségiig – Kossuth Gyakorló

Az ország legjobb vidéki gyakorlóiskolája egyetemi háttérrel. Új kisfilmmel toborozza a leendő általános és középiskolásokat a Kossuth Gyakorló.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája három helyszínen várja az általános és középiskolába készülő gyerekeket. A Kossuth utcán és az Arany János téren tanulnak az általános iskolások, a Csengő utcán pedig a gimnazisták, összesen több mint kétezren.

A kompetencia-mérések eredményei alapján ezek a diákok jóval az országos átlag fölött teljesítenek. A HVG 2017-es középiskolai rangsora alapján pedig a Kossuth Gyakorló az ország legjobb vidéki gyakorlógimnáziuma lett.

- Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekközpontú nevelésre, oktatásra, tehetséggondozása, és a fejlesztendő területek feltérképezése is fontos cél. Mi nem tantárgyakat oktatunk, hanem azokon keresztül igyekszünk interdiszciplináris és komoly idegen nyelvi tudást nyújtani a diákoknak egy adott témakörben. A tanulók kibontakozását a Debreceni Egyetem is támogatja – többek között infrastrukturális hátterével -, így nem véletlen, hogy a nálunk kezdett első osztályosok nagy része a gimnáziumunkban szerez érettségit, majd a Debreceni Egyetemen diplomát – hangsúlyozta Futóné Monori Edit intézményvezető.  

Miért érdemes még ide járni? Az egyetemi Multimédia Kompetencia Központ és Sajtóiroda filmje bemutatja.


Nyílt napok és a jelentkezési határidők

Kossuth utcai feladatellátási hely

Az intézmény Kossuth utcai feladatellátási helyén a 2017/2018-as tanévben három első osztályt indít, melyek azonos tantervvel dolgoznak. Első osztályban már informatikát, másodikban pedig idegen (angol vagy német) nyelvet is tanulnak a diákok. Felső tagozatban pedig két idegen nyelv, emelt informatika, humán vagy emelt óraszámú matematika osztályok közül választhatnak a tanulók.

Az iskolában gazdag tanórán kívüli kínálattal várják a gyermekeket: néptánc, énekkar, rajz, sakk, kosárlabda, röplabda, futball (olasz focisuli, Bozsik-program), mazsorett, torna. A Zeneiskolával együttműködve pedig szolfézsóráknak is helyet adnak. A diákok emellett rendszeresen járnak korcsolyázni, színházba, bábszínházba és a Tímár-házba.

Az érdeklődő szülőknek január 5-én, csütörtökön 17 órától tartanak beiskolázással kapcsolatos tájékoztatót, ahol lehetőségük lesz személyesen találkozni az iskola vezetőivel, a tanítókkal, tájékozódhatnak az alkalmazott pedagógiai módszerekről és megtekinthetik az osztálytermeket.

Arany János téri feladatellátási hely

Az Arany János téri feladatellátási helyen is három első osztály indul szeptembertől. A kreativitás és kommunikáció, továbbá a matematika orientációjú osztályokban harmadik évtől tanulhatnak angolul a diákok, negyediktől pedig informatikát. Míg a nyelvtagozatos tanulóknak már első osztálytól oktatják a német nyelvet, amihez szintén negyediktől társul az informatika.

Tanórán kívül itt is számos sportolási lehetőség és több tucat szakkör közül válogathatnak a gyerekek. Az iskola január 6-án, pénteken 17 órára várja az érdeklődő szülőket általános tájékoztatásra, kötetlen beszélgetésre a leendő tanítókkal. Az iskolába készülő gyermekek pedig január 12-én, csütörtökön 17 órakor ismerkedhetnek meg a tanító nénikkel, a tantermekkel, az iskola szokásaival.

A jelentkezési lap (mindkét feladatellátási helyre) letölthető a Kossuth Gyakorló honlapjáról, illetve átvehető a titkárságokon és a portákon. A kitöltött dokumentumot személyesen a Kossuth utcán és az Arany téren kell benyújtani január 25-ig. A felvételről február 3-ig dönt az intézmény, az eredmények a titkárságokon vehetők át február 7-én és 8-án.

Csengő utcai gimnázium

A Kossuth Gyakorló harmadik feladatellátási helyén hat és négy évfolyamos középiskolai oktatás zajlik.  Az általános iskolát befejező tanulókat négyféle képzéssel várja az iskola a 2017/18-as tanévben.

A gazdasági, valamint a jogi-kommunikációs tagozatot a bölcsészet, a nyelvek, a média és a gazdaság iránt érdeklődő fiataloknak ajánlják. A műszaki és az orvosi-gyógyszerészeti osztályba a matematikában és a természettudományokban jeleskedő diákok jelentkezését várják. Emellett 4+1 évfolyamos, nyelvi előkészítő osztály is indul azoknak, akik készek egy évvel meghosszabbítani középiskolai tanulmányaikat a ma már nélkülözhetetlen nyelvtudás biztos megalapozása érdekében, az angol nyelvi előkészítő osztály óráinak több mint fele ugyanis ezt a célt szolgálja. Az iskola emellett már több mint két évtizede humán- és reál osztályt is indít a gimnáziumra érett, tehetséges, hatodik osztályt elvégző diákok számára.

A felvételi eljárás első fontos állomása január 21-én, szombaton az írásbeli vizsga lesz magyar nyelvből és matematikából. Ez azonban nem pótolja a jelentkezési lapok beadását. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető az iskola honlapjáról, és valamennyi képzés esetén február 15-ig kell benyújtani az intézménybe, az úgynevezett Tanulói adatlapot pedig a győri Felvételi Központba. A szóbeli felvételi a négy évfolyamos és a nyelvi előkészítő képzésre jelentkező diákoknak február 20-a és március 9-e között lesz, melynek pontos beosztását az iskola honlapján teszik majd közzé. Az általános felvételi eljárás eredményéről április 26-ig küld értesítést az intézmény.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.  

Sajtóiroda-TB