Továbbra is a Debreceni Egyetem az ország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. A tavaly felvettekhez képest több mint tíz százalékkal többen jelölték meg az egyetemet az első helyen jelentkezési lapjukon. A legtöbben a Gazdaságtudományi Kart választották.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint a 2020/21-es tanévre meghirdetett felvételi eljárásban országosan 91 ezer 460 diák jelentkezett a felsőoktatási intézményekbe. Az állami ösztöndíjas képzéseket több mint 81 ezer 350-en jelölték meg elsőként, míg az önköltséges képzéseket 10 ezer 110-en kezdenék el szeptembertől.

A Debreceni Egyetemet 7990-en jelölték meg az első helyen, így továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye.

- Az összesített adatok alapján elmondható, hogy a Debreceni Egyetem a jelentkezők országos számához viszonyítva több mint fél százalékkal növelte a jelentkezési arányát. Ez azt jelenti, hogy két éve még az országos jelentkezők 8,24 százaléka jelölte meg az egyetem valamelyik szakját első helyen, tavaly ez az érték 8,77 százalék volt. A tavalyi eredményt most is sikerült elérni, mindezt annak ellenére, hogy a jelentkezők száma az idén abszolút értékben csökkent. A hazai felsőoktatási intézményekhez viszonyítva sem romlott az egyetem pozíciója. Az egész országban 18 százalékos a visszaesés, aminek egyik fő oka, hogy tavaly sokan előrehozták a jelentkezésüket, mert tartottak a kötelező nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi megnövekedett követelményeitől. Ez a tendencia nálunk is hasonló. A nyelvvizsgát mint bemeneti feltételt, azóta eltörölték, de az emelt szintű érettségi megmaradt a követelmények között. A csökkenés egyenetlenül oszlik meg a képzésben, vannak karok, ahol emelkedés van, de a többségnél stagnálás, vagy kisebb-nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható, amely megfelel a hazai felsőoktatásban tapasztalható ez évi tendenciának – tájékoztatott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A legtöbben (1782-en) a Gazdaságtudományi Kart választották első helyen, ezután a Bölcsésztudományi Kar volt a legnépszerűbb (1372), amelyet a tavalyihoz képest 5%-al többen jelöltek meg, az Informatikai Karra 623-an adták be a jelentkezésüket, az Állam-és Jogtudományi Kart 586-an, a Műszaki Kart pedig 570-en jelölték meg. 

A Debreceni Egyetem alapképzései közül a korábbi évekhez hasonlóan a több szakiránnyal működő ápolás és betegellátás szak volt a legnépszerűbb, de sokan jelentkeztek első helyen a pszichológia vagy kereskedelem és marketing szakokra is ebben az évben. A mesterképzések közül a tanári, az egészségpszichológia, a pszichológia szakokra jelentkeztek a legnagyobb számban. Az osztatlan szakok tekintetében az általános orvos és a jogász képzést, a felsőfokú szakképzésben pedig a kereskedelem és marketing szakot választották a legtöbben.

Ebben az évben is bővítette képzési kínálatát a Debreceni Egyetem, a 2020/21-es tanévben hat új szakot indít az intézmény. Az újonnan induló alapképzések közül a járműmérnök és a nemzetközi tanulmányok szak, mesterszakoknál a marketing és a szerkezetépítő mérnök, osztatlan tanárképzésen pedig a gyógytestnevelő tanár mellett az ének-zene képzés volt a legnépszerűbb. Összesen közel 150-en jelentkeztek ezekre a szakokra.

- A leendő hallgatók az e-felvételi rendszerben látják az adataikat, ott tudják elvégezni a szükséges módosításokat is. Április 19-én kezdődik az e-felvételi ügyintézési időszaka az online tájékoztatással és a pontszámokkal kapcsolatban. A hiánypótlás határideje június 25. lesz, és július 9-ig lehet változtatni a sorrenden, benyújtani a még hiányzó dokumentumokat. Az Oktatási Hivatal értesíti a jelentkezőket, ha a járványügyi helyzetre tekintettel változás történne a 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás lebonyolításával kapcsolatban – közölte Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

Sajtóiroda - BZ