DE: nemzetközi brand világszínvonalú infrastruktúrával

Többmilliárdos fejlesztések zajlanak a Debreceni Egyetemen, amelyek az oktatási infrastruktúra mellett a korszerű orvoslás, kutatás feltételeit javítják. Az elmúlt hetek legjelentősebb eseményeiről, a beruházások céljáról, az általuk teremtett új lehetőségekről, valamint a közeljövő terveiről is beszélt Bács Zoltán kancellár, illetve Szilvássy Zoltán rektor a DTV Esti Közelkép című műsorában.

Mozgalmas volt a május a Debreceni Egyetemen: a sort a Klinikai Központ Szemklinikáján átadott Cornea Ambulancia nyitotta, mely a legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését. Szilvássy Zoltán rektor a fejlesztés kapcsán elmondta: az ország egyik legnagyobb tradíciójú szemészeti szakintézménye a debreceni, a klinika teljesítménye messze megelőzte az infrastrukturális színvonalát, így nagy szükség volt a korszerűsítésre. 

A rektor hangsúlyozta: a Klinikai Központ a jelenleg hatályos betegellátási kötelezettsége mellett az ország legnagyobb betegellátó rendszere, a tervek szerint a betelepülő vállalatok adta lehetőségeket kihasználva egy nagyon fejlett térítéses betegellátó rendszert is kialakítanak a jövőben. 

A szintén a közelmúltban bejelentett egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer vonatkozásában Szilvássy Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az orvosok számára is kihívást jelent az újítás, hiszen azzal teljesen másképp kell műteni, ugyanakkor megjegyezte: olyan humánerőforrás-tartalékuk van, ami ehhez a technikai színvonalhoz nagyon gyorsan fel tud nőni. 

A hetekben jelentették be azt is, hogy Siófokon jön létre a DE legújabb campusa. 

- A Debreceni Egyetem tulajdonképpen nevében debreceni, hiszen sokkal inkább regionális, országos és határon túli intézmény, egy nemzetközi brand – reflektált Bács Zoltán.

A kancellár szerint nem árt a Debreceni Egyetemnek egy dunántúli központ is, a képzési paletta így tovább szélesedhet, sokkal többet adhatnak és kaphatnak, mint előzetesen gondolták.

A rektor ehhez kapcsolódóan kiemelte: Siófokon látták, mire jutottak Debrecenben a négyes hélix innovációs struktúra alapján. Azt az oktatási innovációs modellt, amely Debrecenben már olajozottan működik, Siófok készen kapja, a helyi viszonyokhoz adaptáltan. 

- Vannak elképzeléseink, nyolc dékán volt jelen a bejelentésnél, akiket nem random választottunk ki, a képviselt karok illeszkednek a helyi lehetőségekhez és igényekhez. Például a hajókhoz kapcsolódási pont a műszaki képzés, de egyebek mellett a borászathoz is van kötődési pontunk, gondoljunk csak a Mádi Bor Akadémiánkra – sorolta Szilvássy Zoltán. 

A hétfőn átadott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemről szólva Bács Zoltán kancellár kijelentette: a tartalom és a külcsín is világszínvonalú, érdemes lesz nyomon követni, mi lesz belőle tíz év múlva. 

A jövőről szólva az egyetemi vezetők nyomatékosították: a lendület, a fejlődés exponenciális, nemzetközi léptékbe megy át az egyetem, a fejlesztések sora itt közel sem ér véget.

A teljes beszélgetés visszanézhető a dehir.hu oldalán.

 

Sajtóközpont