Bővülő kínai egyetemi kapcsolat

Megerősítette meglévő oktatási és kulturális együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Tianjin Foreign Studies University, az ezt rögzítő megállapodást csütörtökön írták alá. A kínai delegációt vezető Chen Fachun elnök egyúttal a Konfuciusz Intézet további öt évre szóló akkreditációjának dokumentumát is átadta a DE vezetőinek.

A két felsőoktatási intézmény partnersége több mint öt éve kezdődött, a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézete ennek keretében kezdte meg működését 2019-ben a Bölcsészettudományi Karon. A kínai nyelv, valamint a távol-keleti ország kultúrájának széles körben történő megismertetését szolgáló intézetbe is ellátogatott a Tianjin Foreign Studies University küldöttsége április 4-én, majd a Debreceni Egyetem történelmével, képzési kínálatával és ipari kapcsolatrendszerével ismerkedett.

- Számos jó példa van a Konfuciusz Intézet, az Iparkamara és vállalkozások összefogására is, ami a nyelvoktatáson kívül kutatási és ipari együttműködésekre terjed ki. Ezek további erősítését rendkívül fontosnak tartja a Debreceni Egyetem – mondta Pető Károly általános rektorhelyettes, amikor Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval közösen fogadta a tiencsini delegációt.

Chen Fachun elnök elismerően szólt látogatásának tapasztalatairól, egyúttal kiemelte: különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a Bölcsészettudományi Kar és így a Konfuciusz Intézet is az egyetem központi épületében található.

- Lenyűgöző a nagy múltú, hatalmas területen elhelyezkedő, komplex Debreceni Egyetem, azt hiszem, több dolgot is tanulhatunk önöktől. Csodálatosak a Főépületben látható történelmi emlékek, a múltat bemutató kiállítás, és meg kell mondanom, sok egyetemen jártam már, de nagyon ritka, amit itt láttam, hogy a bölcsészettudomány az egyetem szívében kap helyet – fogalmazott.

A találkozón Pető Károly és Chen Fachun megállapodást írt alá a két intézmény oktatási és kulturális együttműködésének megerősítéséről, majd a kínai delegációvezető átadta a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetének további öt évre szóló akkreditációját, amit a Konfuciusz Intézet pekingi központja állított ki.

A küldöttség ezt követően a Bölcsészettudományi Karra (BTK) látogatott, ahol a vendégeket Keményfi Róbert dékán fogadta. Elsőként köszönetet mondott a kar keretében működő Konfuciusz Intézet munkájához nyújtott, hosszú évek óta tartó, folyamatos támogatásért. 

Hangsúlyozta: a BTK küldetése a hazai és nemzetközi kultúra közvetítése, ápolása és ebben jelentős szerepet vállal a Konfuciusz Intézet is, amely különböző programokkal, konferenciák szervezésével, valamint a hazánkban működő hasonló intézetekkel ápolt szoros kapcsolatok révén népszerűsíti a kínai nyelvet és kultúrát.

A találkozón elhangzott: a kar középtávú tervei között szerepel a kínai nyelv oktatásának további erősítése egy kínai alapszak indításával, amelyhez nélkülözhetetlen a Tiencsini Idegennyelvi Egyetem (TFSU) szakmai segítségnyújtása.

Chen Fachun professzor, a TFSU elnöke támogatásáról biztosította Keményfi Róbert dékánt, egyúttal a mostani debreceni látogatás viszonzásaként meginvitálta Kínába, hogy a Debreceni Egyetem küldöttségének tagjaként ősszel vegyen részt a Tiencsini Idegennyelvi Egyetem alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségen. 

A program campustúrával folytatódott, amely során a vendégek látogatást tettek a Klinikai Központban, a Learning Centerben és az egyetemi sporttelepen.


A DE Konfuciusz Intézet egy különleges festménybemutatóval is kedveskedett a vendégeknek. Az egyetemi könyvtár A Sziget terében mutatta be Szendrei Judit Debrecenben élő kortárs művész bélyegek felhasználásával „festett” alkotását, amely a kínai horoszkóp jegyeit ábrázoló sorozat egyik, a 2024. február 10-től kezdődött Sárkány éve alkalmából készült darabja.

A Tiencsini Idegennyelvi Egyetem képviseletében érkezett delegáció tagjai találkoztak a Konfuciusz Intézet kínai oktatóival és hallgatóival is. A látogatás a Debreceni Nyári Egyetemen zárult.


Sajtóközpont – BZs, TH