Az orvoslás jövője a Debreceni Egyetemen

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.

- A mesterséges intelligenciát évek óta alkalmazzák az orvostudományban, például a képalkotó diagnosztikában, vagy a nagyon precíz tervezést igénylő terápiás beavatkozásoknál. Emellett ki kell emelni a Da Vinci robotsebészeti rendszert, ahol a klasszikus sebészi munkát robot és komoly mesterséges intelligencia egészíti ki. A Debreceni Egyetem folyamatosan törekszik a fejlesztésre ezen a területen is, hiszen ez egy olyan tudományos technológiai irányzat, amely páratlan lehetőségeket kínál – emelte ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. 

Bács Zoltán kancellár úgy fogalmazott: a világszínvonal már megérkezett a Debreceni Egyetemre.  Az utóbbi időszakban beszerzett új eszközök, technológiák nagymértékben segítik a betegellátást, az oktatást és a kutatást. Többek között ilyen a Da Vinci robotsebészeti rendszer, amelyet kedden adnak át az intézményben. 

- A mesterséges intelligencia a jövőben még jobban fogja segíteni az orvoslást. A robotika soha nem látott lehetőséget rejt magában. Nekünk az a feladatunk, hogy a hallgatóinkat, a jövő orvosait megismertessük a legújabb technológiákkal, minél jobban felkészítsük őket azok alkalmazására, használatára. Ehhez rendelkezésre áll az újdonságokra nyitott, elhivatott, és érdeklődő oktatói gárda – hangsúlyozta Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. 

A jövőbe és tovább…- A mesterséges intelligenciától a robotsebészetig című rendezvényen a résztvevők áttekintették a mesterséges intelligencia és a robotsebészet legaktuálisabb kérdéseit. A programot az Általános Orvostudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar közösen szervezte. 

- Ahogy Kornai János közgazdász fogalmazott: „az egészségnek különleges, semmihez sem hasonlítható értéke van….”. Tudjuk, hogy bár tisztán gazdasági megfontolások alapján nem lehet döntéseket hozni az egészségügyben, ez nem jelenti azt, hogy gazdasági elemzések nélkül szabad döntéseket hozni. A rendezvény felhívja a figyelmet arra, hogy az orvos- és egészségtudomány, valamint a gazdaságtudomány együttműködésével milyen hatékonyságnövelési lehetőség van a jövő egészségügyében – foglalta össze Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja. 
Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője, a program egyik főszervezője a hirek.unideb.-hu-nak azt mondta: a XXI. században az orvostudomány legnagyobb áttörései közé tartozik a robotsebészet és a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása. Ez a rendezvény a két terület fúziója révén jött létre és jól reprezentálja a Debreceni Egyetem különböző karainak kollaborációját. 

A program első részében a résztvevők megismerhették a mesterséges intelligencia alapjait, gazdasági vonatkozásait, valamint felhasználhatóságát a medicinában és a képalkotó diagnosztikában. A rendezvény második felében pedig a szimulációs oktatás és a készségfejlesztés orvosképzésben és továbbképzésben betöltött szerepéről, valamint a Da Vinci rendszer sebészetben, a nőgyógyászati, urológiai, illetve fül-orr-gégészeti műtéteknél való alkalmazásáról hallhattak az érdeklődők.  

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.  

Sajtóközpont - CzA