Az NK oktatói az egészséges életért

A gyermekek mozgásfejlődésének neurológiai vonatkozásairól, valamint a gerincproblémákkal küzdők állapotát segítő tornagyakorlatokról készítettek videó-előadásokat a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának oktatói a Debreceni Alapellátó és Egészségfejlesztési Intézet pályázatának részeként.

Zsuga Judit, a Népegészségügyi Kar (NK) dékánja szerint a pályázat kiváló lehetőséget adott a karnak arra, hogy egyrészt felhívják az emberek figyelmét bizonyos egészségügyi problémákra, amelyekre aztán megoldási lehetőségeket is kínálhatnak a szakemberek.

- Ismert tény, hogy az egészséget leginkább az egészségmagatartás határozza meg. Az, hogy milyen döntéseket hozunk az egészségünkkel kapcsolatban. Első lépésként az egészségüggyel kapcsolatos ismereteket kell elsajátítani, ebben a karunk szerepvállalása kiemelkedő jelentőségű. Amíg a lakosság nem rendelkezik megfelelő szakmai forrásból származó tudással, nem biztos, hogy megalapozott döntéseket tudnak hozni az egészségük hosszú távú megőrzése érdekében. Éppen ezért a Népegészségügyi Kar több fórumon is támogatja a lakossággal való folyamatos szakmai kapcsolattartást – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak a Népegészségügyi Kar dékánja.

Az NK két oktatója, Tele-Héri Brigitta és Berki Krisztina gyógytornászok olyan előadásokkal készültek, amik hozzájárulhatnak a debreceni lakosság egészséges mindennapjaihoz. Tele-Héri Brigitta szakmai anyagában a szülőknek és a szakembereknek kínál hasznos ismereteket a gyermekek mozgásfejlődésének neurológiai vonatkozásairól. Tele-Héri Brigitta ezen túl többek között az iskolaérettség elősegítésének lehetőségeivel, a beszédfejlődési zavarok kezelésével is foglalkozik.

Az idegrendszeri éretlenség egyre gyakoribb a születendő gyermekeknél, és a 0-5 éves korosztályban a leginkább jellemző. Magas az előfordulási arány és szinte teljes mértékben átszövi az érintett szülők mindennapjait. Az általam készített szakmai videó a tünetegyüttesek felismerésében, a megfelelő terápiás lehetőségek kiválasztásában kínál segítséget, valamint gyakorlati útmutatót ad azoknak a szülőknek, akiknek iskolakezdésre kell felkészíteniük gyermeküket és támogatásra szorulnak a mindennapi életben – hangsúlyozta a Kar oktatója.

Berki Krisztina, a kar gyakorlati oktatója a Fizioterápiás Tanszék tornatermében készített tornaprogram segítségével mutatja be azokat a gyakorlatokat, melyek elsősorban a gerinc egészséges mozgástartományának fenntartásával és a mozgásokban résztvevő izmok erősítésével célozza meg a prevenciót.

- Fontos rávilágítani erre a problémára, mert bő egy éve nagyon sokan home office-ban dolgoznak, rengeteg időt töltenek ülve, helytelen testtartásban, és egyre kevesebbet mozognak. Ahogy öregszünk, egyre több  gerincprobléma jelenik meg, melyekre preventív jelleggel is tudunk hatni, hiszen az a cél, hogy ne várjuk meg a baj kialakulását, próbáljuk meg inkább kitolni, amíg csak lehet. Természetesen a genetikailag meghatározott rendellenességeket nem lehet megszüntetni, de a mozgásszegény életmódból adódó gondokra lehet hatni. A kulcs a rendszerességen van, aki csak egyszer csinálja végig ezeket a gyakorlatokat, biztosan nem számíthat eredményre, de heti 3-4 alkalommal már jelentős pozitív változások érhetőek el – tette hozzá a szakember.

Az előadások és a gerinctorna videók a Debreceni Alapellátó és Egészségfejlesztési Intézet honlapján ezen a linken érhetőek el.

Sajtóiroda - BZ