Az Ipar Napjai: átalakulás előtt a műszaki oktatás

Komoly fejlődés előtt áll a Debreceni Egyetem Műszaki Kara – hangzott el szerdán a felsőoktatási intézmény és a debreceni önkormányzat közös szervezésében tartott Az Ipar Napjai nyitórendezvényén a Nagyerdei Stadionban. A programhoz kapcsolódó szakkiállításon a városban működő nagy iparvállalatok mutatkoznak be.

Az elmúlt tíz évben nagymértékben felértékelődött a Műszaki Kar (MK) jelentősége a Debreceni Egyetemen belül (DE), mely elsősorban azzal függ össze, hogy a város ipara komoly fejlődésen megy keresztül - ismertette a rendezvénysorozat megnyitóján Bács Zoltán kancellár. Nagyon sokat fejlődött az MK, amely folyamat nem áll meg – tette hozzá.

–    Az Ótemető utcán reményeink szerint néhány hónapon belül megkezdődhet a kar új épületszárnyának építése, majd a meglévők felújítása. Abban is bízunk, hogy még az idén nyáron elindulhat a Vezér utcai egyetemi Science Parkban a járműlabor és a tesztpálya kivitelezése – jelentette be.

A kancellár kiemelte, hogy a SCImago nevű szervezet kelet-európai egyetemek műszaki tudományos teljesítményét értékelő ranglistáján a debreceni Műszaki Kar a 48. helyen áll, amellyel nemcsak minden hazai felsőoktatási intézményt, hanem a régióban működő cseh és lengyel egyetemeket is sikerült megelőzni.

Bács Zoltán szerint a DE MK ezután is képes lesz hozzájárulni a város fejlődéséhez, meg tud felelni az ide települő cégek igényeinek, közös programokat, kutatásokat, képzéseket is tudnak indítani.   

Papp László polgármester arról beszélt, hogy a Debrecent jelenleg is jellemző nagymértékű gazdaság- és iparfejlesztés 2015-ben indult. Eddig több mint 11 milliárd euró működőtőke érkezett és 17 ezer új munkahely jött létre ennek keretében. A folyamat a tervek szerint 2025-ben zárul le.

–    A 2030-as évek elejére az országon belül az ipari termelés súlypontja a Dunántúlról Kelet-Magyarországra tevődik át, melynek Debrecen lesz a centruma – fogalmazott a városvezető.

Husi Géza, a DE MK dékánja az iparvállalatok képviselői előtt ismertette a kar képzési rendszerét. Mint mondta: az oktatásban olyan jelentős változások zajlanak, amelyek mindannyiunk életét befolyásolni fogják a következő 10-20 évben. Az eddigi képzési tapasztalatok, az ipar igényei és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt a jövőben a lexikális tudás helyett sokkal inkább a kreativitásra, a csoportokban, projektekben való együttműködést igénylő feladatokra helyeznék a hangsúlyt.

–    Arra kell alkalmassá tenni a hallgatókat, hogy a jövő technológiáját kitalálják és azt működtessék – jelentette ki Husi Géza.

Hozzátette: a közeljövőben három új képzés indulhat el a karon: a logisztikai gépészmérnök; az egészségügyi gépek tervezésével, üzemeltetésével foglalkozó egészségügyi gépész, valamint a DE Szolnok Campusán járműgépész (vasúti specializációval) vagy gépészmérnök (vasúti járművek specializációval).  

A dékán kiemelte, céljaik között az is szerepel, hogy nagy nemzetközi mérnökszervezetek központját, egyes egységeit, illetve konferenciáit Debrecenbe hozzák. Husi Géza arról is beszélt, hogy a jövőben az ipari gyártásban a teljes automatizációt az ember-gép együttműködés váltja fel.

A nyitórendezvényen több Debrecenbe települt nagyvállalat is bemutatkozott, egyebek mellett a Beckhoff, a Viteso és az FAG is képviseltette magát. A BMW Group Gyár Debrecen képzési vezetője, Barabás Botond ismertette a leendő üzem paramétereit, egyúttal kitért arra is, hogy már kiválasztották az első 100 technikusukat, akiknek a duális képzése szeptembertől indul.

–    Idén a Debreceni Egyetemmel is szeretnénk stratégiai megállapodást aláírni. Célunk együtt fejleszteni az oktatást – emelte ki a BMW munkatársa.  

Az Ipar Napjai részeként a Nagyerdei Stadion Halljában szerdán szakkiállítás is nyílt, ahol a Debrecenben működő nagy ipari cégek számos technikai újdonságot, érdekességet mutatnak be. A csütörtökön 14 óráig látogatható rendezvényen többek között robotokat, csomagológépet, korszerű automata sebességváltót is lehet látni. A szakkiállításra a Műszaki Karon tanuló mérnökhallgatók mellett a középiskolákban és a szakképzésben műszaki területet választó diákokat is várnak.

Sajtóközpont - OCs