Allergénmentes tejtermékek a boltok polcaira

A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes és egyben az immunrendszert is támogató, magas biológiai értékű tejtermékek fejlesztésén, valamint előállításán dolgoztak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói a FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. szakembereivel egy most lezárult három éves programban. A pályázat eredményeit projektzáró rendezvény keretében mutatták be Kaposváron.

A pályázati program célja az emberi szervezetre pozitív élettani hatást kifejtő tejtermékek kifejlesztése, emellett a tejelő szarvasmarhák egészségi állapotát javító bioaktív komponenseket tartalmazó takarmányadalék összeállítása volt. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon (MÉK) évek óta folynak átfogó, termékfejlesztésekkel, hatóanyagkutatásokkal, illetve szarvasmarha-tenyésztéssel és takarmányvizsgálatokkal kapcsolatos kutatások.

- A hazai és nemzetközi tejipar alapanyaga elsősorban az A1-es tej. Az ilyen típusú tejtermékek fogyasztása esetében szervezetünkben béta-kazomorfin peptid szabadul fel, ami a kutatások szerint összefüggésbe hozható több betegséggel, illetve káros fiziológiai hatással is. Éppen ezért a kutatás-fejlesztési programban az A2-es tejre alapozott termékcsalád kifejlesztésén dolgoztunk, amely egyebek mellett a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára is megfelelő, funkcionális, egészségjavító alternatíva lehet – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kiss Attila, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központjának vezetője, a program szakmai irányítója.

A pályázati programban a DE MÉK kutatói új analitikai eljárásokat és biológiai hatásmodelleket dolgoztak ki, továbbá az Állattenyésztési Tanszék munkatársai gyógynövényekkel, többek között bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, cickafarkkal egészítették ki az állatok takarmányát, és vizsgálták annak a tejelő szarvasmarhákra gyakorolt élettani hatását.

- Kutatásaink során megfigyeltük, hogy az állatok miként válogatnak a takarmányok között, és megállapítottuk, hogy gyógynövényenként eltérő mértékben, de szívesen fogadták a kiegészített takarmányt. Vizsgáltuk egyebek mellett az illóolajok szarvasmarhákra gyakorolt hatását, illetve a bioaktív hatóanyagok megjelenését a tejben. A vérminták eredménye alapján javult az állatok antioxidáns státusza, kedvezően alakult bizonyos gyulladásos biomarkerek szintje , valamint pozitív hatást tapasztaltunk egyes májenzimeknél is. A speciális takarmány továbbá kedvező hatást gyakorolt a tej immunglobulin szintjére– fejtette ki Czeglédi Levente, a DE MÉK Állattenyésztési Tanszék vezetője.

A pályázat eredményeként a takarmányozási kísérleteknek, illetve a dúsítási eljárásoknak köszönhetően fokozott hatóanyag-tartalmú, immunerősítő komponensekkel gazdagított A2-es tejet, sajtokat, joghurtot és kefirt készítettek. A sajtok jellegzetesen aromás, enyhén savanykás, tiszta illattal rendelkeznek, míg a fűszerek illata intenzíven érződik. A speciális gyógy- és fűszernövény-kombinációkat (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring) a termékek direkt dúsítására is alkalmazták.

- A projektben kidolgozott termékekben alkalmazott egyedi gyógynövény-kombinációkat kiterjedt hatóanyag-analízisnek és háromlépcsős biológiai hatáselemzésnek vetettük alá, így kiválasztottuk a legkedvezőbb hatóanyagforrásokat. A kialakított funkcionális termékváltozatok egyediségét és magas biológiai értékét nem csak analitikai vizsgálatokkal, hanem in vitro emésztési modellkísérletek és in vivo kisállatkísérletek révén igazoltuk. Az újonnan kidolgozott termékek kedvező fogyasztói fogattatásra találtak mind hazai, mind külföldi szakipari vásárokon, így méltán számíthatunk a közeljövőben esedékes piaci bevezetés sikerére – tette hozzá Kiss Attila.

A három éves kutatás-fejlesztési program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében a „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” című GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157 azonosító számú pályázat támogatásával valósult meg.

Sajtóközpont - ÉE