A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója, munkatársa részesült állami elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából. A kitüntetéseket a díjazottak későbbi időpontban vehetik majd át.
Kihirdették a legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális és tudományos kitüntetések, azaz a Kossuth- és Széchenyi-díj díjazottjainak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetésekkel elismertek névsorát. A kitüntetéseket a nemzeti ünnep alkalmából adományozta Magyarország köztársasági elnöke március 15-én. A díjazottak között van a Debreceni Egyetem több oktatója, kutatója, dolgozója.
 
Széchenyi-díjat kapott Csiba László Mihály Batthyány-Strattmann László-díjas neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára. Az elismerést a szélütés diagnosztikája és gyógyítása területén elért rendkívüli eredményei, különösen a stroke legjobb gyógyszeres kezelési módszere, a vénás vérrögoldás használatának fellendítését elősegítő ellátási modell kidolgozásában betöltött kimagasló szerepe miatt ítélték oda a neurológus szakembernek.

Ugyancsak Széchenyi-díjat vehet majd át Simonyi Sándor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari Professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. A díjjal a szakember hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenységét ismerték el.
 
A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést ítéltek oda Fekete Károlynak, Batthyány-Strattmann László-díjas orvosnak, a Debreceni Egyetem professor emeritusának. A díjat a traumatológia területén végzett, különösen a combnyaktörések kezelése, valamint a könyökízületek mozgásjavító műtéti eljárásának kidolgozása terén sikeres, nemzetközileg is elismert gyógyító- és kutatómunkája méltatásaként kapta.
 
A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést Nagy Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája Perinatológiai és Gyermek Idegsebészeti Osztályának vezetője, klinikai főorvosa a Debreceni Egyetem Klinikai Központ neonatológusának ítélték oda, aki a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a  neonatológia területén szakorvosként, kutatóként és egyetemi oktatóként végzett magas színvonalú munkát.
 
A lovagkereszttel ismerték el Szikora Veronika Tünde jogász, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánjának, egyetemi tanárának a polgári jog, különösen a társasági, illetve az  összehasonlító jog területén végzett több évtizedes, széles körű kutatói és oktatói tevékenységét. 
Az elismerést Győri Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Táplálkozástudományi Intézetének korábbi intézetigazgatója, egyetemi tanára, professor emeritusa is megkapta.
 
A Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat elismerést vehet majd át Kerényi Attila geográfus, a földrajztudomány doktora, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, aki a környezettudomány területén végzett több évtizedes kutatómunkát, valamint a díjjal a debreceni geográfusképzés megújítását is magába foglaló oktatói tevékenységét ismerték el.
 
A kitüntetésben részesült Matesz Klára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a  Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogorvosi Anatómiai Intézetének tanszékvezetője, az Általános Orvostudományi Kara Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanára is. A szakember a Debreceni Egyetemen működő karok oktatói-kutatói tevékenységének fejlesztése, valamint a tudományos témavezetés és kutatás terén elért eredményei elismeréseként kapja meg a kitüntetést.
 
A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Kanyári Zsolt sebész és gasztroenterológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának főorvosa, akinek több évtizede tartó lelkiismeretes sebészorvosi munkákát, valamint kimagasló tudományos és oktatói tevékenységét ismerték el.
 
Mocsáriné Fricz Julianna, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Dékáni Hivatalának vezetője a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat elismerést kapta közel két évtizede magas színvonalon végzett, eredményes szakmai munkájának elismeréseként.
 
A legmagasabb magyar állami kitüntetések átadását a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra halasztották.
 
Sajtóiroda - BZ