24 óra programozás egy nemes célért

Egy nap állt a hallgatók rendelkezésére, hogy weboldalt készítsenek az Informatika a látássérültekért Alapítvány számára a Debreceni Egyetem Informatikai Karán rendezett ITSH Hackathon versenyen. A győztes az egyik debreceni csapat lett.

Statikus tartalom, hírek, fénykép- és videógaléria, RSS, podcast integráció, beágyazott csevegő alkalmazás, hírlevél küldési lehetőség – a funkcionális követelmények mellett a 3-5 fős csapatok által készített weboldal dizájnjának illeszkednie kellett az alapítvány jelenlegi arculatához is, illetve fontos volt, hogy a honlapok akadálymentességére vonatkozó kritériumoknak is megfeleljenek. A Debreceni Egyetem három – köztük két külföldi hallgatókból álló – csapata mellett a Szegedi Tudományegyetem alakulata vett részt a 24 órás megmérettetésen, amely az április 20-án délután kezdődött az Informatikai Kar inkubátorházában.

- A verseny egyik célja, hogy az egyetemi hallgatók megismerjék és éles helyzetben is kipróbálják a legújabb iparági technológiákat. Másrészt egy nemes célt is szolgál, hiszen egy nonprofit szervezet, az Informatika a látássérültekért Alapítvány számára készítenek egy weboldalt – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Chris Wilson.

Az ITSH ügyvezető igazgatója kifejtette: a cég elkötelezett a motivált fiatalok támogatásában, éppen ezért kötöttek együttműködési megállapodást tavaly novemberben a Debreceni Egyetemmel, illetve ezért szervezték meg a mostani hackathon versenyt. Chris Wilson hozzátette: a vállalat debreceni irodáiban dolgozók 80 százaléka a Debreceni Egyetemen végzett, ami jól mutatja az intézmény IT-szakirányú képzéseinek versenyképességét.

A látássérültek számítógéphez jutását támogató szervezet számára nagy segítséget jelent, hogy a legkorszerűbb technológia használatával újul meg a tíz éves honlapjuk. Az elkészült weboldalakat értékelő zsűriben a vállalat szakemberei mellett az alapítvány munkatársai is helyet kaptak.


A szakemberek végül a Debreceni Egyetem egyik alakulatát: a Cseke Gabriella, Ács Rajmund és Kovács Lajos alkotta „We should write here something” csapatot választották győztesnek, így az általuk készített weboldal lesz a jövőben az alapítvány hivatalos honlapja. Az ötletverseny győztesei emellett értékes tárgynyereménnyel – egy-egy Apple Ipaddel – gazdagodtak. Különdíjként a versenyt szervező ITSH minden résztvevő számára lehetőséget biztosít egy közvetlen állásinterjúra vállalatnál, illetve részvételi lehetőséget a gyakornokprogramjukban.

Sajtóiroda - TPL