TDK: ifjú kutatók tanácskoztak a TTK-n

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Őszi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáját november 26-án, pénteken rendezték. A megmérettetésen négy szekcióban 32 pályamunkát mutattak be a hallgatók.

- Észak-Amerikában tegnap volt a Hálaadás ünnepe. A hagyomány szerint ekkor köszönetet mondanak a termésért és a sikeres őszi betakarításért. Ma itt a TTK-n mi is hálát adhatunk, hiszen beérett a mentoráló tanárok és a hallgatók munkája, eredményeket értek el, amit ma be is fognak mutatni. Reméljük, hogy ebből a termésből majd vetőmag is lesz, és a jövőben mentorként is számíthatunk a most előadó tudományos diákkörös hallgatókra – fogalmazott a Biológia Szekció pénteki megnyitóján Magura Tibor egyetemi tanár.

A TTK tehetséggondozásért felelős dékáni tanácsadója a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta, hogy a konferencia témái között egyaránt megjelentek a felfedező, a jelenségek megfigyelését, új ismeretek leírását megvalósító alapkutatások, valamint az új ismereteket felhasználó, új termékeket, eljárásokat kidolgozó, alkalmazott természettudományos kutatások is. A pályamunkák közül sok foglalkozott a környezeti problémák hatásaival és lehetséges megoldási javaslataival.

A négy szekcióban bemutatott 32 pályamunkát (biológia: 12, fizika: 4, földtudományok: 8, kémia: 8 pályamunka) három tagból álló zsűri értékelte. A zsűri szakmai véleménye alapján 11 pályamunka (biológia: 4, fizika: 1, földtudományok: 1, kémia: 5 pályamunka) szerzői szereztek jogosultságot, hogy eredményeiket 2023-ban bemutathassák a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A szekciók zsűritagjainak véleménye alapján 11 pályamunka lett helyezett (1., 2., illetve 3. hely). A helyezett hallgatók névsora megtekinthető a TTK Tudományos Diákköri Tanácsának weboldalán.

Sajtóiroda - TPL

Fotók: Mizser Szabolcs