A modellváltással létrejött a Debreceni Egyetem valódi autonómiája, amely lehetővé teszi az intézmény stabil finanszírozását, és elősegítette a történelmi jelentőségű bérrendezést – nyilatkozta a civishir.hu-nak Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

- A tudás a legnagyobb tőke az országban, a Debreceni Egyetem pedig egy különleges tudásközpont –hangsúlyozta az interjúban Kossa György, majd hozzátette: az intézmény tizennégy kara szinte az összes tudományterületet felöleli, a különböző diszciplínák között lehetséges az együttműködés és a közös gondolkodás.

Kossa György kijelentette, hogy a kuratórium felelőssége az egyetemi vagyongazdálkodás végrehajtása, az egyetemet fenntartó új szervezet irányítása, a stratégiaalkotás.

- A modellváltásból kimaradó egyetemeknek minden évben küzdeniük kell majd az állami költségvetési támogatásért, míg az alapítványi intézmények a függetlenségük érdekében hosszú távú megállapodást kötöttek a kormányzattal, stabilizálva ezzel a finanszírozást – nyilatkozta a kuratórium elnöke.

Mint elmondta: azzal, hogy az állam már nincs befolyással az egyetemi működésre, létrejött a valódi autonómia, a függetlenedés lehetőséget teremtett arra is, hogy az egyetem történelmi bérrendezést hajtson végre. Szerinte a modellváltás jótékony hatása, hogy a munkabér megállapításának nem szab felső határt a közalkalmazotti bértábla, és ez még magasabb színvonalú munkára ösztönzi a Debreceni Egyetem dolgozóit.

Kossa György az alapítvány szervezeti felépítéséről szólva hangsúlyozta, hogy a DE az egyetlen olyan modellváltó egyetem, amely két tanácsadó testületre, egy stratégiaira és egy tudományosra támaszkodhat a működése során.

A formálódó tudományos testület kapcsán kifejtette, hogy harminc főből áll majd, tagjait rövidesen bemutatják. Megjegyezte, hogy a kutatásban az élettudományok, a mobilitás, az agrár- és élelmiszertudományok, valamint a humántudományok területe kerül fókuszba.

A kuratóriumi elnöke a Cívishíren olvasható interjúban hozzáteszi: közelebb kell hozni egymáshoz a tudományos és a vállalati szférát, a cégeket meg kell győzni abban, hogy érdemes kutatóhelyeket finanszírozniuk és támogatniuk az egyetemi fejlesztéseket.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Sajtóiroda