Egyetemi tudás a zöld jövőért

Az egyetem, a város és betelepülő vállalatok összefogása révén Debrecennek kiváló esélyei vannak az iparfejlesztés, a zöldítés, a megújuló energia és a fenntarthatóság terén – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a HUMDA Zöld Életre Valók országos roadshow debreceni állomásának workshopján. A DE rektora az energiatermelést és -raktározást érintő kutatások mellett egy akkumulátor kutató intézet felállítását is bejelentette.

A város környezetvédelme szempontjából legfontosabb teendőket együtt végzi az önkormányzat és a Debreceni Egyetem – emelte ki Szilvássy Zoltán rektor csütörtökön a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zöld Életre Valók roadshow debreceni állomásának megnyitóján. 

- Az egyetem kutatócsoportjai és intézetei folyamatosan nyomon követik, hogy a városban növekvő ipari tevékenység milyen hatással van a levegőre, a talajra és a vízre, illetve a biodiverzitás megőrzése mennyire hatékony. Ez az a négy pillér, melyek monitorozásában szorosan együttműködünk. Debrecennek rendkívül sajátos a helyzete, hiszen az ország legnagyobb egyeteme, valamint a második legnagyobb és egyben leggyorsabban iparosodó város fog össze annak érdekében, hogy a környezetvédelem és a megújuló energiák kapcsán előre lépjenek. A rendszer célja – egyetértésben az önkormányzattal és a betelepülő cégekkel –, hogy fejlődjön az ipar, legyen termelés, zöldítés, megújuló energia és fenntarthatóság. Ezért vannak Debrecennek kiváló esélyei – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Az egyetemi vezető a vállalatokkal történő egyeztetésekre is kitért. Mint mondta: az energiatermelés és -raktározás kulcskérdés.

- A városba települő ipari szereplőkkel szorosan együttműködünk. Jól példázza ezt, hogy az érkező akkumulátorgyártókkal megállapodtunk egy egyetemi akkumulátor kutató intézet felállításáról. Ez lehetőséget teremt majd arra, hogy a technológiai folyamatok indikátorai alapján segítsünk észlelni, ha a gyár területén kívül valami nem megfelelően történik, és közösen, a technológia átalakításával biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyük a termelésüket. Mindemellett kulturális, egészségügyi és oktatási téren is együttműködünk – sorolta a rektor, aki kitért a Debreceni Egyetem kapcsolódó kutatásaira, köztük a cink-levegő akkumulátorra.


A város képviseletében Papp Viktor frakcióvezető ismertette az elektromobilitás terén tett eddig előrelépéseket, valamint a Debrecen 2030 program közlekedésfejlesztést és fenntarthatóságot célzó elemeit, a nemrég elfogadott Zöld Kódexet, a napelemparkok tervezetét, a közösségi közlekedés fejlesztési elképzeléseit és az úthálózat megújításának terveit. 

A megújuló alapú elektrifikáció Európai Unióban zajló folyamatairól a Magyar Akkumulátor Szövetség K+F+I munkacsoportjának vezetője számolt be a workshop résztvevőinek. Kun Róbert kiemelte, hogy az akkumulátoripar a zöld energiaátmenet kulcskomponense, illetve az elektrokémiai energiatároló technológiák összehasonlításával szemléltette a lítium-ion akkumulátorok áttörését. Bemutatta az akkumulátorfejlesztés trendjeit is, ismertetve a ma még kísérleti fázisban lévő 3., 4. és 5. generációs akkumulátorokat.

A szakmai workshop mellett számos közlekedésbiztonsági, gokart, elektromobilitási és interaktív programot kínál a Zöld Életre Valók e-mobilitási roadshow Debrecenben, a Kossuth téren.

- A technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat, ahol a bójákkal kialakított pálya olyan feladatokat rejt magában, amely figyelemre, pontosságra ösztönzi a gyerekeket. A HUMDA közkedvelt Road Safety programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. A gyerekek játékos, ám átfogó elméleti és gyakorlati közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek. Az elméleti oktatást követően instruktorok segítségével kerékpárokkal, rollerekkel, elektromos motorokkal és egyéb közlekedési eszközökkel mehetnek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal, többek között például a rendőri karjelzésekkel – ismertette Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke.

A roadshow-hoz kapcsolódó programok csütörtöktől vasárnapig tartanak Debrecen főterén.  

Sajtóközpont-TH