Egyetemi Élet – beiskolázási, kulturális és sporthírekkel

Milyen hangulatban teltek a gólyabálok és a DExpó napjai a Főépületben, miként alakult a debreceni mozik története az elmúlt bő száz évben, műfordítói pályázatot hirdetett a DESzínház, illetve remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói – egyebek mellett ezekről olvashatunk a Debreceni Egyetem lapjának decemberi számában.

Pompás díszekbe és fényárba öltözött a Debreceni Egyetem Főépülete november közepén, amikor a hagyományos gólyabálokat tartották. Az első estére bordó színt öltöttek a folyosók és az épület homlokzata. A nyitótánc az Állam- és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Kar elsőéves hallgatóit illette. A beszámoló további részletei a lap 8. oldalán.  

Ismét megtartotta nyílt napjait a Debreceni Egyetem. A DExpón ezúttal több mint hatezer középiskolás ismerkedhetett az egyetemi élet rejtelmeivel, a felsőoktatási lehetőségekkel. A képzések mellett az egyetemi sportéletről, az Idegen Nyelvi Központ tevékenységéről, az alumni szervezetről és a doktori képzésekről is lehetett tájékozódni. Az információözön központja a Díszudvaron volt, ahol többek között a karok is bemutatkoztak.

 
Debrecen első saját épülettel rendelkező moziját, az Edisont 1907-ben nyitották meg a Batthyány utca 1. szám alatt, amit az Uranus követett a Szénavásártéren. A Meteor 1911-ben kezdte meg működését a Bocskai tér 10. szám alatt. A ma is üzemelő Apolló mozi pedig a város negyedik filmszínházaként 1912. december 25-én tartotta az első vetítést a Piac és a Miklós utcák sarkán. Minderről további részleteket a Fedezd fel Debrecen utcáit! sorozat legújabb részében olvashatnak.  

A DESzínház (Debreceni Egyetemi Színház) műfordítói pályázatot hirdet bármely európai nyelvből, szabadon választott kortárs (az utóbbi harminc évben megjelent) drámaszöveg (részlet) fordítására. Pályázni csak olyan fordítással lehet, melynek eredetijét már játszották színházban (akár felolvasó színházi formában is). Részletek a Nézőpont oldalon.  

A sportrovatban egyebek mellett arról írnak, hogy remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói a tizenkét csapatos elsőosztályú bajnokságban. Fodor Antal együttese eddigi hét meccséből ötöt megnyert. Az együttes a szezonrajt előtt az első négy közé jutást tűzte ki célként. Tavaly hatodik helyen zártak a fiúk.  

A teljes Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.


 
Sajtóközpont – OCs