A szeptember közepén létrejött, a kuratóriumi elnök munkáját segítő Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület feladatait, a Debreceni Egyetem tudományos és gazdasági törekvéseit, valamint az újonnan alakult társaság három tagját mutatja be az Alföld Televízió Díszudvar Extra című egyetemi műsora.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a műsorban kifejti, hogy a modellváltásból hogyan profitálhat az intézmény és az milyen kihívások elé állítja az egyetemet. Emellett azt is részletezi, miért meghatározó a DE jövője szempontjából a teljesítményalapú működés.

A műsorban a TTTT elnöke azokról a stratégiai célokról beszél, melyek elősegíthetik az intézmény tudományos és oktatói tevékenységének fejlődését. Nagy Péter kiemeli azokat a területeket, melyeken számít az egyetem a nemzetközileg elismert tudósprofesszorok és szakemberek tevékenységére, javaslataira. Kitér egyúttal arra is, hogy a tagok – munkájukkal - miként erősíthetik a Debreceni Egyetem nemzetközi beágyazottságát.

A Díszudvar Extrában bemutatkozik a TTTT három tagja, Gunnar Saeter, az Osloi Egyetemi Klinika Komprehenzív Onkológiai Centrumának professzora, Martin Feelisch, a Southamptoni Egyetem professzora, valamint Takaai Akaike, a Tohoku Orvostudományi Egyetem Környezeti Medicina és Molekuláris Toxikológia Tanszék elnöke. A szakemberek részletezik, hogy milyen irányvonalakat kell szem előtt tartani ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem nemzetközi szinttéren is egyre versenyképesebb legyen, miért fontos a szervezeti egységekben megjelenő stresszhelyzetek kezelése, és milyen orvosbiológiai kutatások területén alakulhatnak majd ki együttműködések.

A teljes műsor az alábbiakban tekinthető meg:

Sajtóközpont