Díj a környezet megóvásáért

A biológiai sokszínűség megőrzését, a természet védelmét, valamint a környezetbarát technológiák kifejlesztését és megvalósítását célzó elismerést kapott Sonkoly Judit, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének tudományos segédmunkatársa.

Három fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Díját június 20-án, pénteken a fővárosban.

- Biodiverzitás, biomassza, megújuló erőforrás, biológiai úton lebomló polimer, környezeti ügyekben való társadalmi részvétel – fogalmak a Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjának idei díjazott pályamunkáiból. Fogalmak, amelyekről az átlagos újságolvasó is hall, de valódi tartalmat azok a kutatások adnak nekik, amelyeket a tudomány olyan művelői végeznek, mint az ez évi díjazottak – hangsúlyozta a díjátadón mondott köszöntőjében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Idén az élő környezettudomány témakörben Sonkoly Judit, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszék tudományos segédmunkatársa, az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport tagja részesült a díjban „A biodiverzitás és a domináns fajok szerepe a biomassza-produkció meghatározásában” című pályamunkájáért, amelynek alapját egy elsőszerzős, a Scientific Reportsban angol nyelven megjelent tanulmány képezi.

A pályamunka a növényközösségekben végbemenő biodiverzitás- és szerkezetváltozások biomassza-produkcióra kifejtett hatásainak megértéséhez járul hozzá. Számos vizsgálat foglalkozott már a fajgazdagság, illetve a biodiverzitás biomassza-produkcióra gyakorolt hatásaival, azonban bizonyos funkcionális jellemzők hatásait még nem tárták fel kellő mértékben, így a benyújtott írás ennek az ismerethiánynak az enyhítését célozta meg. Az eredmények alapján a növényközösségek biomassza-termelésének fenntartásához kulcsfontosságú a biodiverzitás megőrzése. Eredményei segítséget nyújthatnak a természetvédelmi prioritások minél pontosabb meghatározásához, és a gyakorlati természetvédelemben is jól alkalmazhatók.

MTA/Sajtóiroda
Fotó: MTA Szigeti Tamás