Teltházzal ünnepelte a tanév kezdetét a Debreceni Egyetem szerdán a Nagyerdei Stadionban. A legek yoUDay-én a hazai sztárok mellett felléptek a Könnyűzenei Intézet művészei és az oDEon nemzetközi társulatában játszó külföldi hallgatók. Mintegy húszezren buliztak a DE idei, immár hatodik tanévnyitó stadionshow-ján.

- Ez az egyetem a legjobb, ez legyen ma a te napod, érezd magad jól, szerezz élményeket, barátokat! Szeressétek egymást, éljetek, tanuljatok – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Debreceni Egyetem hallgatóit és a YoUDay vendégeit Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriumának elnöke szerdán a Nagyerdei Stadionban.

Kossa György a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a rendkívüli stadionshow jelentősége túlmutat a közösségépítésen. Az eseményen résztvevő és fellépő külföldi hallgatók, valamint a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének látogatása révén nemzetközi ismertséget is ad az intézménynek.

-  Legyen hitünk, legyen velünk az erő, legyen béke, legyen szeretet és győzzön az élet körforgása – fogalmazott köszöntőjében Bács Zoltán.
A Debreceni Egyetem kancellárja a DE egyetemi színház, az oDEon színpada után a YoUDay-en is megcsillogtatta énektudását. A Beatles Let it be című számának rövid részletével hangolta a bulira a hálás közönséget.

- Végre visszatért a hallgatói és közösségi élet az egyetemre. Újra megteltek élettel az egyetemi campusok, újra sorok kígyóznak az egyetemi éttermeknél, újra a járvány előtti időszakra jellemzően teltházas bulikat szervezünk, és most a YoUDay kapuira is kitehettük a megtelt táblát. Öröm ezt újra látni – jelentette ki köszöntő beszédében Csont István, a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szerint a YoUDay a közösség ünnepe.

- A Debreceni Egyetem egy olyan hely, ahol nem csak tanulni és sportolni jó. Az egyetemi évek alatt a DE-n életre szóló élményekkel gazdagodhatnak a hallgatók. Az olyan rendezvények pedig, mint a YoUDay, hozzájárulnak ahhoz, hogy még több fiatal döntsön úgy, végleg városunkban marad, és csatlakozik a közösségünkhöz – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

A Debreceni Egyetem hagyományainak megfelelően idén is az intézmény külföldi hallgatói közösségének zászlós bevonulásával kezdődött a rendkívüli tanévnyitó. A tavalyihoz képest kétszer több, összesen 110 zászlót vonultattak fel a szervezők a show kezdetén.

A Nagyerdei Stadion küzdőterén felállított, minden eddiginél nagyobb színpadon egymást követték a hazai könnyűzenei élet szereplői. A több mint két órás show első fellépői a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének művészei és az oDEon egyetemi színház külföldi hallgatókból álló társulatának tagjai voltak. Őket Szirota Jennifer, majd a Carson Coma követte. Az egyedülálló stadionshow vendége volt, ha még virtuálisan is, Korda György és Balázs Klári, felcsendült ikonikus daluk, a Reptér is. Ezt követően Radics Gigi és Horváth Charlie lépett a nagyközönség elé, akiket az Abrakazabra zenekar kísért, majd Azahriah koncertje következett. A grandiózus tanévnyitó stadionshow-n színpadra léptek a Loki labdarúgói és a DEAC cheerleaderei is. A YoUDay idei házigazdái a debreceni Campus Rádió két munkatársa, Burai Árpád és Gábor Betti voltak. A rendkívüli tanévnyitót fergeteges lézershow zárta, majd ezt követően vette kezdetét a stadiondiszkó.


A 2022-es YoUDay a várakozásoknak megfelelően a legek stadionshow-ja lett. Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett a legnagyobb színpadon, a legtöbb fellépővel, a leghosszabb műsorral a legjobban várt és egyik legsikeresebb egyetemi rendezvénye lett az évnek.

Sajtóközpont - ÉE