Sikerrel szerepeltek a Nemzeti Tehetség Program pályázatain a Debreceni Egyetem tudományos műhelyei és szakkollégiumai, amelyek összesen csaknem 26 millió forintot nyertek az intézmény hallgatóinak tehetséggondozására.

A 2008-ban indított Nemzeti Tehetség Program célja, hogy segítse a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetséges diákok támogatását. A mostani pályázat egyik nyertese a Debreceni Egyetem több mint 20 éve működő Tehetséggondozó Programja, a DETEP.

-  Korábban is fontos volt az egyetem számára a tehetséggondozás, hiszen a szakkollégiumok, a demonstrátori rendszer, a Tudományos Diákkörök műhelyeinek működése hosszú múltra tekint vissza. A DETEP kiemelt célja a legkiválóbb hallgatók segítése, ösztönzése mellett az intézmény hallgatói tehetséggondozásának koordinálása is egyben, ami egyik biztosítéka az oktató-kutató-, vagy akár dolgozói utánpótlás kinevelésére – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A DETEP mellett jelentős támogatást nyert különböző tudományos rendezvények, lebonyolítására, találkozók, workshopok szervezésére az Általános Orvostudományi, a Bölcsészettudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tudományos DiákKöri (TDK) műhelye.

Az egyetem szinte valamennyi, a klasszikus tudományokra épülő és azt ápoló szakkollégiuma sikerrel szerepelt a pályázaton, így a nagymúltú Hatvani István, Kerpely Kálmán, Sántha Kálmán és a Tormay Béla Szakkollégium is jelentős támogatáshoz jutott, amelyet saját programok szervezéséhez, valamint a tudományos kapcsolatépítéshez használnak majd fel az elkövetkező évben.

Külön öröm, hogy a nyertes tehetséggondozó műhelyek között található a művészeti képzésben résztvevő tehetségeket támogató Gulyás György, valamint a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium is.

Sajtóközpont - BZs

Dokumentumok