Szakmai elismerést kapott a Zeneművészeti Kar oktatója

Az Artisjus pedagógiai díját vehette át Szabó István, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanára kiemelkedő zeneoktatói tevékenységéért. Ezzel folytatódik a kar sikersorozata, hiszen az elmúlt hetekben több tehetséges növendék is eredményesen szerepelt rangos hazai és nemzetközi versenyeken.

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész kapta idén az Artisjus elismerését, amelyet szerda este adtak át a Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület székházában. Olyan előadóművészeket díjaztak, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismertek el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában. 

A díjazottak között van Szabó István, ütőkamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, aki Artisjus pedagógusi díjban részesült.

-  Igyekszem a lehető legmagasabb szinten végezni a munkámat, nagy öröm számomra, hogy ezt mások is értékelik. Nagyon sokat jelent számomra, hogy egy országos művészeti szervezet ismerte el a munkámat. Ez egy nyilvánvaló megerősítés azzal kapcsolatban, hogy jó irányba haladunk a karon, olyan hangosan és minőségi szinten zenélünk itt Debrecenben, hogy azt máshol, a fővárosban is meghallják. Nagyon sok kortárs darabot mutattunk már be, sikerült olyan zeneszerzőket is megnyernünk magunknak, akiknek meggyőződése volt, hogy soha nem fognak ütőhangszerekre darabokat írni. Magyarországon óriási mennyiségű az exportképes szellemi tőke a zeneszerzők és a darabok révén, éppen ezért én azt vallom, hogy minél több átgondolt, igényes kortárs magyar művet kell megismertetni az egyetemi hallgatókkal – fogalmazott Szabó István.

A Zeneművészeti Kar nem csak a nívós pedagógiai díj kapcsán került fókuszba, a kar hallgatói is több szakmai elismerést kaptak az elmúlt hetekben, hazai és nemzetközi versenyeken szerepeltek kiemelkedően.  

A kar két tehetsége Olaszországban az Italy PAS elnevezésű ütőhangszeres megmérettetésen szerepelt kiválóan. A versenyen az ütőhangszeres oktatásban részt vevő tehetségek marimbán, vibrafonon, üstdobon és pergődobon mérték össze tudásukat.

A háromfordulós versenyen Magyar Marcell üstdobon második, Kiss Péter Róbert marimbán a harmadik helyezést érte el a korcsoportjában. A hallgatók felkészítésében a most pedagógiai elismerésben részesült Szabó István, valamint Szalai-Preisz Tamás tanársegéd vett részt. A versenyzőknek összesen öt szólódarabot kellett előadniuk, a teljesítményüket egy nemzetközi zsűri értékelte.

Az ütőhangszeresek mellett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós- és Ütőhangszeres Tanszékének második évfolyamos hallgatója, Bodnár Imre is jelentős szakmai sikert ért el, ugyanis megosztott második helyen végzett a Varasdy Frigyes XIII. Országos Egyetemi Trombitaversenyen.

Korábban már írtunk arról, hogy néhány nappal ezelőtt a kar operaének szakos hallgatója, Kövér Aida is eredményes volt egy nemzetközi megmérettetésen: a ZK tehetsége egy spanyolországi - ugyancsak online- versenyen diadalmaskodott a világ egyik legnehezebben elénekelhető áriájával.

Sajtóközpont - BZ