Rektori előadás az Atomexpón

A Debreceni Egyetem ipari együttműködéseiről tartott online előadást Szilvássy Zoltán rektor a XIII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon. A Szocsiban rendezett kétnapos szakmai tanácskozáson több mint 24 ország szakemberei vettek részt. Az Atomexpo 2024 HRD ülésén „Nemzetközi egyetemi-ipari projektek: az elmélettől a gyakorlatig” címmel vitatták meg az ipar és a felsőoktatás aktuális kérdéseit.

A rektor ismertetőjében elmondta: a Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye, mely számos ipari kapcsolattal rendelkezik.

- A Debreceni Egyetem körüli úgynevezett négyes hélix innovációs rendszernek négy lába van: az ipar és az egyetem mellett közreműködnek az önkormányzatok és a pénzintézetek. Ez az unikális debreceni rendszer olyan különleges eredményeket tud felmutatni, mint például, hogy a magyar egyetemek közül egyedül nekünk van ipari parkunk termelő üzemmel – számolt be Szilvássy Zoltán, majd kitért az intézmény és a BMW közti kiváló partneri kapcsolatra, mely megmutatkozik az oktatás, az innováció, a gyártás és a humánerőforrás szintjén is, illetve beszélt a kínai akkumulátoripari partnerekkel kötött megállapodásokról.

Az egészségipar jelentőségére is felhívta a figyelmet, ami a szolgáltatás, a kutatás, illetve gyártás területén is domináns az egyetem életében. De éppúgy megtalálható az együttműködés az intézmény és a különböző cégek között az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a biotechnológia, vagy éppen a genomika terén is – sorolta.

A rektor a Debreceni Egyetem és a Rosatom közötti együttműködést is megemlítette, kiemelve annak szerepét az izotópdiagnosztika és a sugárterápia fejlesztésében.

- Az egyetemünk tehát nem csupán együttműködik az iparágakkal, hanem beépül hatalmas cégek nemzetközi hálózatába. Roppant meghatározóak a különböző megállapodások, ezeknek hála nemcsak egyetemként jelenünk meg, hanem több iparági klaszter központi szereplőjeként is – ismertette Szilvássy Zoltán.

A tanácskozáson mások mellett Valery Karezin is felszólalt, aki a Rosatom képviseletében a nukleáris oktatásról beszélt, hangsúlyozva az ipari és egyetemi együttműködések fontosságát. Szó volt még a geológiát és bányászatot érintő felsőoktatási-ipari együttműködésekről, a tudomány és az üzleti élet szinergiájáról, mint a nemzetstratégiai fejlesztés sikerének feltételéről, illetve az együttműködések piaci hatásairól.

 

Sajtóközpont - KSzD