Oktatás–Informatika–Pedagógia 2021

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság Neveléstudományi Munkabizottsága február 12-én, pénteken rendezi meg több tudományterületet átölelő szakmai tanácskozását.

Az „Oktatás – Informatika – Pedagógia 2021" elnevezésű konferencián csaknem 200 érdeklődőt várnak az online térbe. A rendezvény a szakmai találkozás lehetőségét biztosítja mindazoknak, akik a digitális pedagógiához kapcsolódó témakörben neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai területen kutatnak, oktatnak, vagy fejlesztési tevékenységet végeznek.

- Napjaink történéseire reflektálva idén kitüntetett szerepet kap az oktatás elemzése a pandémiás helyzet idején. A plenáris előadók a közoktatás és a felsőoktatás irányából vizsgálják a történéseket, a szekciók előadásai pedig kutatási eredményeket, részterületeket kiemelve veszik számba a tanulságokat – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Pusztai Gabriella.

A Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója hangsúlyozta: ez a kutatási terület soha nem volt olyan aktuális, mint ma.

A rendezvény keretében emellett a különböző fejlesztő programok, pedagógiai kísérletek, innovatív oktatási módszerek tapasztalatai, vagy ezekhez kapcsolódó jó gyakorlatok elemző beszámolói is elhangzanak majd, de számos – köznevelésben, felsőoktatásban megvalósult – empirikus kutatás eredményét is bemutatják.

- A XXI. század társadalmának tagjai kettős folyamatot élnek át, egyszerre tapasztalják meg a globalizálódás és a polarizálódás hatásait. A távolléti oktatás – véleményem szerint – inkább az utóbbit erősítette fel, bár teljes bizonyossággal ez még nem ítélhető meg, hiszen sok hatás majd csak hosszú távon fog jelentkezni. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minél pontosabban megismerjük a pandémiás oktatás jellemzőit, csak így lehet ugyanis a negatív következményeket csökkenteni – fogalmazott Buda András, a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet adjunktusa, a konferencia elnöke.

A magyarországi és külföldi felsőoktatási intézmények oktatói, kutatói mellett idén a korábbinál több, közoktatásban munkálkodó szakember is előadást tart. A résztvevők 60 prezentációt ismerhetnek meg az internet segítségével a február 12-én, pénteken 10 órakor kezdődő online eseményen.

A konferencia weblapja ide kattintva elérhető.

Sajtóiroda – BZs