A gyógyítás és a diagnosztika területén is születtek új eredmények a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem most lezárult közös projektjében. A több mint 4 évig tartó kutatássorozat 1,3 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg.

Az emberi szervezet rengeteg fehérjéből épül fel, a peptidek alkotóelemei azonosak, csak kisebb a molekulák mérete. A kutatás során peptideket, illetve az azok által közvetített szabályozó mechanizmusokat vizsgáltak, amelyek másképpen működnek egészséges és beteg emberek szervezetében. 

Egyes kutatócsoportok az alapmechanizmusokat kutatták, míg a projektben résztvevő klinikák konkrét immun és autoimmun betegségek hátterében álló szabályozási mechanizmusokat tártak fel. 

A kutatások során sok részeredmény született. Többek között új mechanizmusokat és molekulákat azonosítottak, amelyek jelentősek lehetnek különféle betegségek diagnosztikájában, prevenciójában, valamint azok terápiájában is. A kutatott betegségek között van a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a depresszió, a daganatos kórképek, az autoimmun betegségek és a vírusfertőzések is.  Az eredmények segíthetik új terápiás eljárások, valamint új típusú vakcinák kifejlesztését is.

- A kutatások eredményei hozzájárulhatnak egyes autoimmun betegségeknél alkalmazott biológiai terápiák hatékonyságának növeléséhez. Emellett a vizsgálatok új kezelési stratégiák kidolgozását tették lehetővé egyes bőrbetegségekben (psoriasis, száraz bőr, pruritus). Az egyik kutatócsoport pedig olyan diagnosztikai módszert dolgozott ki, amellyel meghatározható egy véralvadásgátló-kezelés hatékonysága, ami a betegek eredményesebb terápiájához vezethet – összegezte a debreceni kutatócsoportok eredményeit Bácsi Attila, a projekt szakmai vezetője, a DE ÁOK Immunológiai Intézet igazgatója.

A Debreceni Egyetem professzora hozzátette: olyan kísérleti eredmények is születtek, melyekkel az öregedésben fontos szerepet játszó autofágia folyamatát sikerült jobban megérteni, és voltak olyan kísérletsorozatok, amelyek különböző tumorok terápiáját tehetik hatékonyabbá. A kutatók egy csoportja az egyik rosszindulatú agydaganat terápiájához új, hatékony gyógyszerkombinációt fejlesztett ki.

A kutatásiprogram fontos célkitűzése volt, hogy a kutatási eredmények minél hamarabb eljussanak a betegellátásba.

- A projektben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának 6 kutatócsoportja, mintegy 50 kutató és PhD-hallgató vett részt. Olyan kutatócsoportok pályáztak, akik korábban is sikeresen dolgoztak együtt. A pályázat támogatásával több egyetemi doktori címet sikerült szerezni, és számos tudományos cikk jelent meg jelentős külföldi szakmai folyóiratokban – ismertette Bácsi Attila. 

„Peptiderg szignalizáció komplexitása és szerepe szisztémás betegségek kialakulásában” (GINOP-2.3.2-15-2016-00050 PEPSYS) projektben a konzorcium vezetője, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem összesen tizenkét munkacsoporttal vett részt. A most lezárult sikeres együttműködés után, a jövőben várhatóan folytatódnak a két intézmény közös kutatásai.

Sajtóiroda - CzA