Bolyai-ösztöndíjas fiatal kutatóink

A Debreceni Egyetem 14 fiatal kutatója nyerte el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az idei nyertes pályázókat szeptember 16-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Székházában rendezett ünnepségen köszöntötték.


Az MTA 1996-ban alapított Bolyai-ösztöndíja segíti és ösztönzi a már jelentősebb eredményeket elért fiatalokat kutatómunkájuk folytatásában, valamint az MTA doktora címhez szükséges doktori értekezésük megírásában és a tudományos cím megszerzésében.

A PhD-fokozat megszerzését követő időben fontos anyagi támogatást jelentő támogatást idén 741 érvényesen pályázó közül 169-en, köztük a Debreceni Egyetem 14 fiatal kutatója nyerte el.

– A támogatás a fiatal kutatók számára elérhető legnagyobb presztizsű ösztöndíj, amely a legkiválóbbaknak nyújt segítséget abban, hogy elinduljanak pályájukon. A Debreceni Egyetemről pályázók a tudományterületek széles skáláját képviselik, a nyertesek magas száma pedig annak záloga, hogy folyamatos és sikeres az intézmény tudományos utánpótlása – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese.

Az egy, két vagy három évre elnyerhető Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma dönt. Az ösztöndíj jelentőségét növeli, hogy összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január 1-jétől az eddigi 124 500 helyett 250 000 forintra emelkedik.

A Debreceni Egyetem nyertes pályázói:
Balogh Enikő ÁOK
Fagyas Miklós ÁOK
Fenyves Veronika GTK
Hajdu István ÁOK
Hajnal Zsolt ÁJK
Horváth Lajos BTK
Kálmán Ferenc Krisztián TTK
Kardos Ádám TTK
Kovács Renátó ÁOK
Németh Zoltán TTK
Oláh Attila ÁOK
Papp Ferenc ÁOK
Pándyné Bacskai Katinka BTK
Virginás Andrea BTK

Sajtóiroda – BZs


Forrás, fotógaléria: mta.hu