Kinevezések és kitüntetések a TTK-n

Intézetigazgatói és tanszékvezetői, valamint egyetemi docensi kinevezéseket vettek át a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának oktatói és kutatói a kar pénteki rendezvényén. A Karácsony Sándor teremben tartott ünnepségen adták át a kari kitüntetéseket is.

- Egy nagyon nehéz tanéven vagyunk túl, hiszen a koronavírus-járvány próbára tett mindannyiunkat, oktatókat és hallgatókat ugyanúgy, mint kar vezetését. Azt gondolom, sikerrel vettük az akadályokat, az oktatóink tavaly novemberben hatalmas munkával és sok tanulással gyorsan átálltak a távolléti oktatásra, a hallgatók pedig rugalmasan alkalmazkodtak az új körülményekhez, együttműködésükkel segítették a rendkívüli helyzet kezelését – hangsúlyozta a pénteki ünnepségen mondott köszöntőjében Kun Ferenc dékán.

A kari vezető kiemelte, hogy a nehézségek ellenére eredményesen zárult a tanév, szinte minden szakon sikerült a személyes megjelenést igénylő laboratóriumi foglalkozásokat is teljesíteni. A hallgatók jól szerepeltek a vizsgákon, amit az is alátámaszt, hogy soha korábban nem jelentkeztek annyian záróvizsgára a TTK-n, mint az idei tavaszi félévben.

Kun Ferenc professzor köszöntötte a docensi kinevezést átvevőket, mint fogalmazott a docensi kinevezéssel új lehetőségek nyílnak meg, ugyanakkor vezető oktatóként jelentősen megnő a rajtunk lévő felelősség is, hiszen a kar intézeteinek sikere jelentős részben a vezető oktatók vállán nyugszik.

A Természettudományi és Technológiai Kar 20 szervezetiegység-vezetőjének járt le a megbízatása, június 30-án. Az ünnepélyes eseményen vették át megbízásukat az új intézetigazgatók és tanszékvezetők. Több olyan szervezeti egység is volt, ahol a leköszönő vezető egyben befejezi vezetői tevékenységét. Kun Ferenc nekik külön megköszönte a sok éves, áldozatos munkájukat, amellyel tanszékük, intézetük, és a kar egészének fejlődését segítették. Emellett átadta a TTK hagyományos évvégi elismeréseit is.

A TTK Díját ebben az évben Borbélyné Bacsó Viktória, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumának tanára és Uherkovich Zoltán, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára kapta.

A TTK Kiváló Dolgozója kitüntetést Vári Judit vegyésztechnikus, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék munkatársa vehette át.

A TTK Dékánjának Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült Fazekas István adjunktus, a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársa és Szilágyiné Czimre Klára adjunktus, a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék munkatársa.

A TTK Kiváló Fiatal Oktatója kitüntetést kapta Antal László adjunktus, a Hidrobiológiai Tanszék munkatársa és Nagy Ábris adjunktus, a Geometriai tanszék munkatársa.Docensi kinevezést vett át:
Antal László – Hidrobiológiai Tanszék
Illyésné Czifrák Katalin – Alkalmazott Kémiai Tanszék
Benkó Zsolt – Ásvány és Földtani Tanszék
Csarnovics István – Kísérleti Fizikai Tanszék

Intézetigazgatói kinevezést vett át:
Szabó Szilárd – Földtudományi Intézet
Várnagy Katalin – Kémiai Intézet
Vincze Csaba – Matematikai Intézet

Tanszékvezetői kinevezést vett át:
Barta Zoltán - Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék
Vasas Gábor - Növénytani Tanszék
Magura Tibor - Ökológiai Tanszék
Pócsi István - Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék
Zilizi Gyula - Kísérleti Fizikai Tanszék
Erdélyi Zoltán - Szilárdtest Fizikai Tanszék
Kéki Sándor - Alkalmazott Kémiai Tanszék
Benkó Zsolt - Ásvány és Földtani Tanszék
Szegedi Sándor - Meteorológiai Tanszék
Szabó György - Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék
Kozma Gábor - Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék
Szabó Szilárd - Természetföldrajz és Geoinformatikai Tanszék
Bérczes Attila - Algebra és Számelmélet Tanszék

Dékáni köszönő levelet vett át:
Szabó István intézetigazgató – Fizikai Intézet
Hajdu Lajos intézetigazgató – Matematikai Intézet
Rózsa Péter tanszékvezető – Ásvány. és Földtani Tanszék
Nagy Sándor Alex dékáni tanácsadó

Akik nem tudtak részt venni az ünnepségen, azok később vehetik át kinevezésüket.

Sajtóiroda - TPL