Az idegtudományok előtt álló problémák megoldásához keres partnereket a NeurotechEU projekt. Az új ipari megoldások és technológiák kifejlesztésében érdekelt kutatók és cégek kérdőív kitöltésével vehetik fel a kapcsolatot a projekt munkatársaival.

A nyolc rangos európai egyetem összefogásával az ősszel megalakult NeurotechEU címet viselő Európai Egyetemi Szövetség tagjai tágan értelmezik az idegtudományokat. Szerintük az orvoslás mellett ide tartozhatnak például a mérnöki-, az informatikusi-, a bölcsészeti-, a művészeti-, a táplálkozási-, de akár a zenetudományok is, amennyiben azok keretében azt vizsgálják, ezek milyen hatást gyakorolnak az emberi idegrendszerre.

A NeurotechEU szervezőinek egyik fő célja a fent említettek fejlesztésére szolgáló esetleges ipari technológiák felderítése, illetve azok kidolgozása. A projekt új partnereinek megszólításához egy kérdőív is készült. Ennek kitöltését nemcsak az érintett egyetemek kutatóitól, hanem az egyetemekkel partnerségben lévő cégektől is várják. A szervezők abban bíznak, hogy ennek köszönhetően hosszabb távon a technológiai innovációk megvalósítása, piacra kerülése költséghatékony módon valósul majd meg.

A NEURICOO nevű kérdőív kérdéseire március 26-ig lehet válaszolni.

Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese a hirek.unideb.hu-nak elmondta: az együttműködés jóvoltából a Debreceni Egyetem a széles értelemben vett idegtudományok területén érdekelt hallgatói is részt vehetnek majd a partnerintézményekkel (például: Oxfordi Egyetem,  Karolinska Instituet) közösen kidolgozott képzéseken, nyári egyetemi kurzusokon és rendezvényeken. A későbbiekben remélhetőleg személyesen is, ugyanis az egymástól való tanulás és a közös pályázati részvétel fontos eleme a programnak.

– Azt várjuk, hogy a NeurotechEU pályázat keretében az első hároméves időszakban kialakult kapcsolatokra alapozva hosszabb távon olyan együttműködések jönnek majd létre, amelyeknek köszönhetően a debreceni diploma értéke mind tudományos értelemben, mind a munkaerőpiaci értékét tekintve is növekedni fog – jelentette ki Tőzsér József.

A kérdőívekből kinyert eredményeket a közeljövőben online formában sorra kerülő innovációs csúcstalálkozón fogják az érintettek megvitatni.
 

Sajtóiroda - OCs