A koronavírus járvány miatt idén elmarad az őszi doktor- és díszdoktoravató ünnepség, amely minden évben a novemberi Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat záróeseménye a Debreceni Egyetemen. Cikkünkben ismertetjük a doktori fokozatot szerzők névsorát.

A doktorjelöltek közül 84 summa cum laude, 30 cum laude, 1 rite minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek. Három jelölt külföldön szerzett tudományos fokozata alapján kérte a Debreceni Egyetemről (DE) a doktori fokozat kiadását.

Az agrártudományok (7), a bölcsészettudományok (19), az orvos- és egészségtudományok (38), a társadalomtudományok (18), a természettudományok és informatika (36) területén összesen 118-an szereztek doktori (PhD) fokozatot.

- Egy felsőoktatási intézmény elismertségét meghatározhatja az itt szerzett diplomák száma, az egyetemi oktatók szellemisége, a kutatás-fejlesztés és az innováció, vagy akár a folyamatosan fejlődő infrastruktúra. A megítélésben azonban az egyik legfontosabb az itt tanulók elkötelezettsége a tudás megszerzése iránt. Ennek a munkának megkoronázása a doktoravató, amely ünnepséget ebben az évben sajnos sem tavasszal, sem pedig ősszel nem rendezhettünk meg. És bár hiányzik az ünnep méltósága, kárpótlást jelenthet a fiatal doktoroknak az a sikeres tudományos teljesítmény, amelyet a jövőben elérhetnek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács döntése alapján az agrártudományok területén 2, a bölcsészettudományok területén 6, az orvos- és egészségtudományok területén 15, a társadalomtudományok területén 12, a természettudományok területén ugyancsak 12, összesen 47 oktató tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

A professor emeritus címben az intézmény öt nyugalmazott egyetemi tanárát – Láczay Magdolna (Egészségügyi Kar), Herdon Miklós (Gazdaságtudományi Kar), Babinszky László, Kátai János (Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar) és Puhl Antal (Műszaki Kar) – részesült.

A professor emeritus címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az egyetem érdekében kifejtett munkáját ismeri el, egyúttal jogokat és feltételeket biztosít további tevékenységükhöz.

A Debreceni Egyetem Pro Cura Ingenii Díja kitüntetését idén Balkay László (Általános Orvostudományi Kar Orvosi Képalkotó Intézet), Kövér László (Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet) és Márkus Edina (Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet) részére ítélte oda a Tehetségtanács.

A Tankó Béla Emlékdíj idei kitüntetettje Balla József, az Általános Orvostudományi Kar orvosprofesszora és S. Varga Pál irodalomtörténész, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A Debreceni Egyetem a Tudományos Tanács javaslatára a 2020 évi „Az év női kutatója díjat" kimagasló kutatási eredményei és publikációs teljesítménye alapján Gálné Remenyik Juditnak, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertechnológiai Intézet tudományos főmunkatársának ítélte.

- Az okleveleket személyesen a Tudományos Igazgatóság Főépület 212. irodájában, vagy a tudig@unideb.hu címre eljuttatott kéréssel és az adatok megadásával postai úton lehet átvenni – tájékoztatott Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője.

Sajtóiroda - BZs