Elkezdődött az ifjú kutatók tábora

Fokozott óvintézkedések mellett szervezte meg nyári táborát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A megelőzés mellett a koronavírus-járványhoz kapcsolódó kutatási témák révén is foglalkoznak a megbetegedéssel a leendő természettudományi szakemberek a héten.

A járványterjedés modellezésével, baktériumokkal és vírusokkal, valamint gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatos kutatási témát is választhattak azok a fiatalok, akik részt vesznek a Természettudományi és Technológiai Kar idei nyári táborában. A vírusveszély miatt a korábbiakhoz képest kevesebb diák, idén 53 vehet részt a rendezvényen, így a legelhivatottabb fiatalokat választották ki.

- Táborunk célja, hogy a természettudomány iránt elkötelezett diákok pályaválasztását támogassuk. Ebben a helyzetben is meg akarjuk mutatni a tudomány, a kutatói munka fontosságát, amelyre a vírusveszély miatt még nagyobb szükség van, mint valaha. Ugyanakkor mindent megteszünk a táborlakó diákok és a TTK oktatói, kutatói és munkatársai biztonsága érdekében. Sok fiatal már tavasszal érdeklődött a tábor iránt, így a rendkívüli, augusztus végi időpont és a rövid jelentkezési határidő sem jelentett problémát a férőhelyek feltöltésénél – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

A kari vezető kifejtette, hogy a távolságtartási szabályok betartása miatt csökkentették a táborozók létszámát, így csak két diák van egy szobában, a kutatómunka során a zárt helyeken, ahol nem lehetséges betartani a 1,5 méteres távolságot, maszkot kell viselni, a határon túlról érkező diákoktól pedig két negatív koronavírus-tesztet kértek.

A táborban a fiatalok délelőttönként saját kutatási témáikon dolgoznak a TTK oktatóinak, kutatóinak felügyelete mellett, délután pedig a kar intézetei mutatják be tudományágukat, kutatási területeiket és képzési kínálatukat. Hétfőn a Földtudományi, kedden a Fizikai, szerdán a Biológiai és Ökológiai, valamint a Biotechnológiai, csütörtökön a Matematikai, míg pénteken a Kémiai Intézet várja érdekes és izgalmas programokkal, előadásokkal a középiskolásokat, akik rövid prezentációban számolnak be kutatómunkájuk eredményéről az utolsó napon egy konferencia keretében.


A tábor az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében című (EFOP-3.4.4-16-2017-00023) program keretében valósul meg.

Sajtóiroda - TPL