Oktatási és kutatási célokat szolgáló biotechnológiai berendezéseket adományozott 38 millió forint értékben a Richter Gedeon Nyrt. a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának. A korszerű eszközöket a Biotechnológiai Intézet laboratóriumaiban fogják használni.

A biotechnológiai kutatási és fejlesztési munkát szolgáló fermentorokat, tenyésztőeszközöket, és azok kiszolgáló eszközeit adományozta a gyógyszergyártó Richter Gedeon Nyrt. a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara számára. Kun Ferenc dékán szerint a különleges támogatás nagymértékben hozzájárul a dinamikusan fejlődő tudományterület oktatásához és a kutatásához.

- Karunk legfiatalabb egysége, a 2017-ben létrehozott Biotechnológiai Intézet fogja használni ezeket az innovatív berendezéseket, melyek újonnan megvásárolva jóval többe kerülnének 38 millió forintnál. Különösen fontos, hogy egy olyan partnervállalat adományozta, amely nagymértékben támaszkodik karunk tevékenységére mind a kutatás-fejlesztés, mind a humánerőforrás-képzés kapcsán. Az új gépek lehetőséget teremtenek, hogy hallgatóink gyakorlatorientált módon, az ipar legkorszerűbb eszközeinek felhasználásával, azokat megismerve, és rutinszerű használatukat elsajátítva végezzék tanulmányaikat – hangsúlyozta Kun Ferenc.

A Biotechnológiai Intézet igazgatója, Domonkos Dávid a műszerekről szólva kiemelte, hogy ezek a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő ágazatához, az állati sejtes tenyésztéshez kapcsolódó kulcseszközök.

- Az adomány révén egy olyan laboratóriumot alakíthatunk ki, amely kitűnően illeszkedik az intézet stratégiai célkitűzéseihez, miszerint az iparvállalatok számára friss diplomásként a leggyorsabban terhelhető, piacképes tudással rendelkező szakembereket bocsátsunk ki – mondta el a hirek.undieb.hu-nak Domonkos Dávid. Az intézetigazgató hozzátette: a műszerek a biomérnök és biotechnológus képzések mellett a kutatásfejlesztésben is hasznosíthatók, valamint messzemenőleg alkalmasak az ipar számára speciális mérnök-továbbképzési programok, speciális igények szerinti további képzések egyedi szerződések alapján történő megvalósítására.

- Sejtes tenyésztést igénylő folyamatoknál, gyógyszerhatóanyag-kutatásokban, diagnosztikai célú vizsgálatoknál, diagnosztikumok előállításánál, illetve akár a sejtvonalak genetikai módosításának vizsgálatában is alkalmazhatóak – sorolta a szakember.

A Richter Gedeon Nyrt. saját szakemberei képzése mellett a társadalmi felelősségvállalási tevékenysége keretében a hazai természettudományos képzésnek is kiemelt figyelmet szentel. Ennek keretében a társaság szoros együttműködést alakított ki számos hazai felsőoktatási intézménnyel, köztük a Debreceni Egyetemmel, amely részeként egyebek mellett gyakorlati helyet, valamint szak- és PhD-dolgozatírási lehetőséget biztosít a releváns szakokon tanulmányokat folytató hallgatók számára.

Jelenleg az eszközpark állapotfelmérése zajlik, a tervek szerint a szeptemberben kezdődő tanévben már használhatják a diákok a berendezéseket.

Sajtóiroda - TPL