A biotechnológia titkairól

Piros biotechnológia – áttörés a gyógyászatban címmel tartott előadást Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai Üzletág igazgatóhelyettese a Természettudományi és Technológiai Karon. A szakember kiemelte a K+F, az egyetemi vizsgálatok, a spinoff-cégek szerepét a területen.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából a TTK előadás-sorozatot hirdetett, amelyben egy-egy tudomány jeles képviselői, neves tudósok, vállalati szakemberek tartanak előadást. Az első, keddi rendezvény előtt mondott köszöntőjében Kun Ferenc kiemelte az elmúlt évtizedekben megtett fejlődést, rámutatva a karon végzett világszínvonalú kutatómunkára.

Domonkos Dávid, a Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai Intézetének igazgatója bevezetőjében a témaválasztásról szólva felidézte a kar és Richter Gedeon Nyrt. együttműködésének történetét, valamint ismertette az előadó életútját.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai Üzletág igazgatóhelyettese előadásában elsőként a biotechnológia különböző területeit mutatta be a zöld, azaz mezőgazdasági biotechnológiától a fehér, azaz ipari biotechnológiáig, majd kitért a piros, azaz egészségügyi biotechnológiára. Részletesen foglalkozott biológiai gyógyszerek, a piacot domináló terápiás fehérjék típusaival és gyártási technológiáival, valamint beszélt a hagyományos és biológiai hatóanyagok különbségeiről.

A globális gyógyszerpiacról szólva Bogsch Erik kiemelte, hogy az elmúlt években 27 százalékra nőtt a biológiai készítmények részesedése. Ma már a világ 10 legnagyobb forgalmú gyógyszere közül 7 biologikum, melyeknek legerősebb piaca az Amerikai Egyesült Államok, ahol az éves GDP 20 százaléka az egészségiparhoz köthető. Az igazgatóhelyettes kitért a bioszimiliárisok erős növekedést mutató piacára is.

- Ezek a biohasonló gyógyszerek jó lehetőséget jelentenek, hiszen ma nagyon kevés beteg kapja meg a legkorszerűbb biológiai készítményt. Bár a bioszimilárisok fejlesztése nagyon komplex folyamat és magas költségekkel jár, jelentős irántuk az igény, Európa vezet ezeknek a termékeknek a forgalomba hozatalában – tájékoztatott Bogsch Erik.


Az igazgatóhelyettes szólt a biotechnológiai piac magas belépési küszöbéről, s kiemelte a kutatásfejlesztés, az egyetemi vizsgálatok, valamint a spinoff-cégek szerepét a területen.

A szakember előadása végén kitért a legújabb, jövőbe mutató trendekre, így a személyre szabott gyógyításra, a legkorszerűbb eljárásokat – genomika, protemika – alkalmazó diagnosztikai rendszerekre, az egészségügyi applikációk nyújtotta nagyméretű adathalmazok feldolgozására, valamint a növényi fehérjék várható térnyerésére a gyártási folyamatokban.

Sajtóiroda - TPL