Karácsony a hagyományok jegyében

Néprajzosok karácsonyi ajándékkészítése, előadások, rendhagyó egyetemi nosztalgiatúra, könyvbemutató – hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Hagyományok Hetét december 10-12. között a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke.

A hétfőn kezdődött program a több mint 15 éves múltra visszatekintő karácsonyi ajándékkészítés folyatása, többnapos rendezvénysorozattá bővülve, újabb eseményekkel színesítve.

- A Néprajzi Tanszék küldetése – az oktatás és a tudományos munka mellett – az is, hogy megmutassa a nagyközönségnek is, mennyire fontos és mennyi formában történhet a hagyományok ápolása – mondta köszöntőjében Keményfi Róbert dékán, a Néprajzi Tanszék vezetője.

- A néprajz elméleti oldala a tanóráké és a tudományos munkáé, a mostani Hagyományok Hete azonban gyakorlati, elsősorban múzeumpedagógiai oldaláról mutatja be a hagyományápolást, bevonva a programokba nem csak az intézmény hallgatóit, hanem mindenkit, aki érdeklődik a néprajz iránt – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, a Néprajzi Tanszék korábbi vezetője.

A háromnapos programban előadások hangzanak el, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék hallgatói pedig – csatlakozva a hét rendezvényeihez - „A 90-es években minDEnki…” címmel médianosztalgia-kiállításra invitálják hétfőn és kedden is 12 órától a látogatókat, akik a 90-es évek egyetemi életének egy-egy területét térképezhetik fel. A kiállítást azokból az egyetem raktáraiban még megtalálható, de a napi használatból már leselejtezett tárgyakból, technikai eszközökből állították össze, amelyek a kilencvenes évek egyetemét meghatározták.

- A hagyományos kézműves foglalkozásra idén az egyetem hallgatóin túl két csoportot is várunk, akik különböző népi technikákkal készíthetnek karácsonyi ajándékot a Főépület III. emeleti kerengőjén – ismertette a további programokat a rendezvény fő szervezője. Doma Boglárka PhD-hallgató kiemelte: idén adományokat is gyűjtenek, így mindazok, akik tartós élelmiszert, tisztítószert ajánlanak fel, egy sorsjegyet kapnak cserébe.

A sorsolás – amelyen könyvcsomagot és népi iparművészek alkotásait lehet elnyerni – a program záróestjén, szerdán lesz a néprajzos szakest keretében, ahol valódi egyetemistává avatják a gólyákat is.

Sajtóiroda - BZs