Hiánypótló kötet a gyepterületekről

A Debreceni Egyetem és az MTA Lendület Kutatócsoportjának eredményei jelentősen hozzájárultak a közelmúltban megjelent, a világ gyeptípusait regionális bontásban bemutató tanulmánykötet elkészítéséhez.

Bolygónkon a gyepterületek a szárazföldek mintegy 26 százalékát teszik ki, melyből Észak-Afrika, Európa és Ázsia terültére több mint 24 millió négyzetkilométer esik. A mezőgazdaság által hasznosított terület csaknem 70 százalékát jelentő gyepterületek megközelítőleg 2 milliárd ember megélhetését biztosítják, valamint táplálékot szolgáltatnak 360 millió szarvasmarhának, illetve 600 millió juhnak és kecskének világszerte. A kiemelkedő jelentőségű élőlényközösség kezelési és megőrzési lehetőségeinek és veszélyeztetettségének áttekintésére vállalkozott 27 ország több mint 50 meghatározó kutatója.

A Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője, a Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszék docense, Török Péter tudományos tanácsadóként vett részt a CRC Press (Taylor & Francis Group, Boca Raton, USA) gondozásában megjelent „Grasslands of the World: Diversity, Management and Conservation” című kötet készítésében.

A tanulmány több mint négyszáz oldalon tárgyalja a világ gyeptípusait regionális bontásban. A kutatócsoport-vezető a Palearktikus gyepterületek kezelési és konzervációs problémáit, valamint veszélyeztető tényezőit áttekintő bevezető fejezet, illetve a kelet-európai régiót tárgyaló fejezet vezető szerzője volt.

Török Péter elmondta, hogy a most megjelent tanulmánykötet elsőként ad összefoglaló képet a gyepek állapotáról, a gyepkezelés problémáiról, valamint közöl adatokat az ősi- és másodlagos gyepek kiterjedéséről.

Sajtóiroda