Tálentumok – egyedülálló támogatás a Műszaki Kar hallgatóinak

Egy magánalapítvány is segíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, hátrányos helyzetű hallgatókat a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A Debreceni Tálentumok Alapítványt egy vállalkozó hozta létre, aki két diplomáját is itt szerezte korábban és úgy érzi, sokat köszönhet az intézménynek. A legfrissebb pályázati kiírásra február 23-ig lehet jelentkezni.

A Debreceni Tálentumok Alapítványt a Debrecenben élő Varga Ferenc alapította tavaly, aki előbb gazdasági szervező szakmérnöki szakon végzett a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) jogelődjén, majd két éve, 64 évesen ugyanitt a coach képzést is befejezte. (Első diplomáját a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, a mai Pécsi Tudományegyetemen szerezte 1978-ban villamosmérnök szakon.)

Elmondta: az alapítvány legfontosabb célja segítséget nyújtani olyan, a debreceni Műszaki Karra járó nappalis hallgatóknak, akik nehéz anyagi helyzetben vannak vagy fogyatékosok vagy rossz az egészségi állapotuk, mégis kiemelkedő a tanulmányi eredményük. Ezt elsősorban egyszeri vagy rendszeres ösztöndíjak folyósításával érik el, de segíteni tudnak egyebek mellett a szakdolgozati téma kiválasztásában, illetve nyári gyakorlati lehetőség biztosításában is.

- Ugyan már nyugdíjas vagyok, de két saját műszaki cégemben még mindig dolgozom. Nincsenek anyagi gondjaim. Mivel a Jóisten ennyit adott nekem, a Debreceni Tálentumok Alapítványon keresztül szeretnék visszaadni valamennyit azoknak a tehetséges fiataloknak, akik hozzám hasonlóan hátrányos helyzetből indulnak – magyarázta motivációját a hirek.unideb.hu-nak Varga Ferenc.

Mint fogalmazott: a Debreceni Egyetemen szerzett tudás adta neki azt a stabil alapot, amely a sikeres életútjához vezetett.

- A képzésbe befektetett javak és energia gyorsan megtérülnek. A megfelelő fejlődés és eredmény elérését a képzésnél kell kezdeni – vallja.

A Debreceni Tálentumok Alapítvány 2023 szeptembere óta öt műszaki karos hallgatót segített. Három fiatalnak öt hónapig járó, havi ötvenezer forintos támogatást ítéltek oda, ezen kívül szétosztottak még három, ugyancsak felajánlásokból származó, tanulást segítő laptopot, egy nyomtatót és egy kerékpárt is.

- Minden vállalkozásnak az az érdeke, hogy olyan jól képzett szakemberek jöjjenek ki az egyetemi képzésből, akik rögtön munkába tudnak állni. Az építőipari cégek szakemberutánpótlását a régióban pedig szinte kizárólag a Debreceni Egyetem Műszaki Kara biztosítja – mondta Varga Ferenc.

Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja arról számolt be, hogy magánalapítvánnyal először került kapcsolatba az intézmény. Hasonló célokat kitűző, cégek által létrehozott alapítványok már korábban is kötődtek a karhoz, például a Gépészmérnök Tanszéken tanulókat segítik.

- Nagyon nagy tisztelettel tudok arról beszélni, hogy egy sikeres ember ilyen célra adományoz a saját vagyonából. Elismerésre méltó, nemes gondolat – fogalmazott a kari vezető.

A vállalkozó célja hosszabb távon, hogy magánszemélyek, cégek, intézmények bevonásával kiszélesítsék az alapítvány adakozói bázisát. Ezt a célt szolgálja az április 20-ára tervezett Jótékonysági Báljuk is.

A Debreceni Tálentumok Alapítvány felhívására február 23-ig, az alapítvány honlapjáról letölthető pályázati űrlap kitöltésével jelentkezhetnek a Műszaki Kar hallgatói:


Sajtóközpont - OCs