Az egyetemi épületek díszkivilágításáról, a Zöld Börzéről, egy különleges összművészeti rendezvényről, a Debreceni Nagytemplom kalandos történetéről, a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban történő megjelenéséről és a DEAC futballistáinak szerepléséről is lehet olvasni az Egyetemi Élet című lap idei utolsó számában.

A Debreceni Egyetemen a várakozás kifejezésről a legtöbbeknek talán a vizsgadrukk, a tudományos megmérettetések előtti feszült pillanatok jutnak eszébe. A DE Főépülete, illetve a Klinikai Központ Elnöki Hivatalának épülete azonban most áldott várakozást hirdet, hiszen ünnepii, adventi, karácsonyi díszbe öltöztek az impozáns történelmi egyetemi helyek. Már hetekkel ezelőtt elkezdték a díszítést az Egyetem tér környékén, valamint a Nagyerdei Campuson, hogy az első adventi vasárnapra minden készen álljon, és szó szerint felragyogjon a várakozás fénye – olvasható a díszkivilágításról szóló cikkben.

Ismét megrendezték a Zöld Börzét a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Karának Főépületében. Az esemény középpontjában a környezet- és természetvédelem, a biodiverzitás, a környezeti sokszínűség megőrzése állt. A börzén 12 helyi zöld szervezet jelent meg, akik izgalmas nyereményjátékokkal, hasznos információkkal készültek és fotópályázattal is színesítették a programot.

A Konzervatóriumi Esték hangversenysorozat immáron 23. évadát kezdte idén szeptemberben. Az őszi félév műsorának záróakkordjaként egy igazi kuriózumot láthatott, hallgathatott a nagyérdemű a Zeneművészeti Kar Liszt termében. A hangokon, szavakon és mozdulatokon túl… Kortárs művészet, kortárs művészek című összművészeti előadás keretein belül a zene mellett az irodalom és a tánc is szerepet kapott az est folyamán. A különleges rendezvény részleteiről sok képpel illusztrált beszámoló olvasható a lapban.

Debrecent említve szinte mindenkinek a református Nagytemplom jut először eszébe. A város főterén magasodó kéttornyú épület nem véletlenül lett a cívisváros jelképe és egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Kialakulása, sorsa szorosan kötődik a város történetéhez, a magyar történelemben betöltött szerepénél fogva pedig nemzeti emlékhely. De vajon mit érdemes róla tudni azon túl, hogy az ország legnagyobb református temploma, és miért érdemes belülről is megcsodálni? Ennek járt ezúttal utána a Debrecen utcáin helytörténeti sorozat szerzője.

Magyarország gazdag mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik, és most a technológia újabb dimenzióját hozza be a mezőgazdasági folyamatokba a mesterséges intelligencia. Az MI forradalma óriási lehetőségeket kínál a hatékonyság növelésére, a termelékenység javítására és a fenntartható gazdálkodás elősegítésére. Az egyik legfontosabb alkalmazási terület a precíziós mezőgazdaság, amely lehetővé teszi a gazdák számára, hogy pontosabban alkalmazzák a termesztési módszereket és az erőforrásokat - olvasható egy másik cikkben a lapban.

A hatodik helyen tölti az ünnepeket, a téli szünetet a Debreceni Egyetem harmadosztályú labdarúgó alakulata. Az Urbin Péter vezette, az NB III Északkeleti csoportban szereplő fekete-fehér gárda két győzelemmel fejezte be az őszi idényt. Az utolsó mérkőzések részleteiről a Sportrovat egyik írásából lehet tájékozódni.

A teljes Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.

 

Sajtóközpont - OCs