Középpontban a védőnők és a szülésznők

Miért fontos az anya és a magzat közötti kötődés, a várandósság alatti mentális egészség? A védőnői és a szülésznői hivatás aktuális szakmai tapasztalatairól és kihívásairól tanácskoztak a szakemberek a Várandósság hete programsorozathoz kapcsolódóan rendezett tudományos konferencián a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán.

Két szekcióban, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken foglalkoztak többek között a védőnői várandós-gondozással, a szülésre és a gyermekfogadásra való felkészítés hatásaival a II. Várandósság és egészséges életkezdet Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia résztvevői.  A rendezvénnyel a szakmai tapasztalatcsere mellett Adorján Gusztáv Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának, az esemény névadójának munkássága előtt is tisztelegtek.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház által közösen, több mint százharminc szakember részvételével rendezett esemény megnyitóján Móré Mariann, az ETK dékánja kiemelte: az emlékkonferencia közelebb hozza egymáshoz a szakmát és az egyetemi hallgatókat, a legújabb ismeretek pedig elősegíthetik a képzések fejlesztését is.

- Az emlékkonferencia arra is felhívja a figyelmet, hogy a kórházzal való szoros együttműködésnek köszönhetően a hallgatókat a lehető legmagasabb színvonalú szakmai munkára készítjük fel. A tanácskozás amellett, hogy segítette az egyetemisták ismereteinek bővítését, hozzájárult a szakmai szereplők közötti párbeszéd és a szakmai iránymutatás erősítéséhez is. Felelősek vagyunk a gyakorlati tudás átadásában, a tudásmegosztás a feladatunk, így az előadások révén a megjelent szakemberek is fontos információkat kaphattak – emelte ki a kari vezető.

Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója elmondta: a karral való közös munka meghatározó a térség szakember-utánpótlásának képzésében.

- Az Egészségtudományi Kar képzései olyan szakmákra készítenek fel, amelyek a társadalom javát szolgálják. A karral együtt a betegellátás és a prevenció számára oktatjuk a hallgatókat. Fontos cél, hogy a teljes képzési láncban érezhető legyen, hogy itt nem csupán elméleti oktatásról van szó, hanem élethosszig tartó gyakorlati tudást adhatunk közösen a fiataloknak – közölte az orvosigazgató.

Jávorné Erdei Renáta, a Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék vezetője hangsúlyozta: a konferencia összehangolja a tudományt és a gyakorlati tapasztalatokat.

- A védőnői-szülésznői szakmát és a tudományt igyekszünk ötvözni a konferencia segítségével, a kutatók és a gyakorlati szakemberek együttes erővel adhatják tovább a korszerű ismereteket a hallgatóknak és a pályán lévő szakdolgozóknak. A lényeg a hatásgyakorlás, ez a cél a kutatások és a képzések révén valósulhat meg – tette hozzá a tanszékvezető.

A szakmai előadásokon a konferencia résztvevői hallhattak egyebek mellett a női szerepek és az anyaság alapvető kérdéseiről, az endometriózis hatásairól a terhességre, a várandósság alatti mentális egészségről és az anya-magzat kötődésről, a területi védőnői várandós-gondozás koronavírus-járvány idején történt változásáról, a szimulációs oktatás jelentőségéről, valamint a szülésre, szülőségre való felkészülés testi, lelki vonatkozásairól is. 

A programhoz kapcsolódóan nyílt napot tartottak a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahol dietetikai és pszichológiai tanácsadások mellett többek között az újszülöttkori vészhelyhelyzet elhárításáról, az anyakönyvi ügyintézésről, az újszülöttek szakszerű ellátásáról is hasznos információkat szerezhettek a látogatók. 

Sajtóközpont - BZ