Eskü az agrárium szolgálatára

Agrármérnökök, élelmiszermérnökök, kertész-, természetvédelmi, mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnökök, vadgazdák és növényorvosok vehették át okleveleiket szombaton a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 193 végzős hallgatója tett esküt a diplomaosztó ünnepségen.

- Legyenek büszkék arra, hogy az ország egyik legszínvonalasabb egyetemén szerezték diplomájukat. Az Alma Mater nyugodt szívvel engedi el Önöket szakmai pályájukra. Olyan alapokkal indulnak útra, amelyre építkezhetnek, amely a mezőgazdaság, a gazdaság és egyéb területeken jól hasznosítható. Remélem, hogy sikeres pályájukon sem feledkeznek meg arról, hogy ezeket az alapokat intézményünk nyújtotta Önöknek. Ezen diploma átvétele azonban csak kezdete az élethosszig tartó tanulásnak – hangsúlyozta ünnepi beszédében Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Stündl László emlékeztetett arra, hogy a debreceni agrár felsőoktatás jövőre ünnepli 155 éves évfordulóját. A kar célja, hogy sajátos, sokszínű arculatával és hagyományaival, sokrétű, kiemelkedő tudományos és oktatási központtá váljék, amely tudományos körökben nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerést vívjon ki.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a 2021/2022-es tanév tavaszi félévben 193 hallgató teljesítette a diplomaszerzés feltételeit az alap- és mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben és szakirányú továbbképzésben. A végzős hallgatók közül 14-en kapnak kitüntetéses, 59-en kiváló, 50-en pedig jeles oklevelet.

Az ünnepség keretében átadták a kar kitüntetéseit és elismeréseit is.

A Debreceni Egyetem Rektora és Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Kocsy Béla, a Külgazdasági és Külügyminisztérium mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatájának, Lengyel Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadójának, valamint Szalacsi Árpádnak, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójának.


Tiszteletbeli docensi címet vehetett át Fráter Erzsébet, a Nemzeti Botanikus Kert kurátora, Gálóczhi-Tömösváry Róbert növényorvos szaktanácsadó, Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója, Harcsa Attila, a Szendrői Gazdaság Kft. ügyvezető igazgatója, Imrei Zoltán Tibor, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tanszékvezetője, Ledóné Darázsi Hajnalka tanácsadó, kutató-nemesítő, Pap István, Mezőhegyes polgármestere és Tischler István megyei főállatorvos.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tanácsa az agrártudományokhoz kapcsolódó nemzetközi elismertségű tudományos munkásságáért tanácsadó professzor címet adományozott Márton László professor emeritus részére.

Az ünnepség ezen a linken tekinthető meg.

Sajtóiroda