Virtuális valóság a fizioterápiában

A robotika, a virtuális valóság és az E-sport egészségre gyakorolt hatásairól rendezett FizioPéntek címmel online konferenciát a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszéke hallgatóknak és a már végzett gyógytornászoknak. A szakmai program résztvevői a legmodernebb okoseszközökkel is megismerkedhettek.

A gyógytornász szakma tudásbázisának fejlesztése érdekében szakmai előadásokon mutathatták be a szakemberek a tudományterület legfontosabb újdonságait és aktualitásait. A május 6-án rendezett eseményt minden hónapban megtartja a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága, mely ezúttal a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karát kérte fel az online konferencia lebonyolítására. Az esemény részletesen foglalkozott az okoseszközök, a modern technológiák, a robotok egészségügyi ellátórendszerben betöltött szerepével, valamint a szakma jövőjére gyakorolt hatásaival. 

- A program céljai közé tartozik, hogy a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága online szakmai továbbképzést is biztosítson a kollégáknak, ezzel pótolva azokat a szakmai tapasztalatszerzési lehetőségeket, amelyek a járvány idején háttérbe szorultak. Próbáljuk egymást segíteni, kihasználva a legújabb infokommunikációs lehetőségeket. Mindezek alapján kérték fel a karunkat arra, hogy mutassuk be a szakmai újdonságokat, a technika fejlődése és a szakma kapcsolata témakört pedig mi javasoltuk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Veres-Balajti Ilona, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszékének vezetője.

Hozzátette, ma már nem elég csak egy labdát használnia a gyógytornásznak, ismernie kell a rendelkezésre álló modern technológiákat is.

- A gépek megjelenése a fizioterápiában nem újkeletű dolog, az infokommunikációs eszközök beépítése a kezelésekbe új kihívások elé állítja a szakmát. Számos tudományos munka bizonyítja, hogy az okoseszközöket sikerrel használják a gyógyításban, a betegek kezelésében, a neurológiai és kardiológiai kórképek esetében, sőt komoly szerepük lehet a prevenciós tevékenységekben is. Mindenki számára ismertek az okostelefonok, az okosórák azon funkciói, amelyek visszajelzést adnak a napi fizikai aktivitásról, vagy éppen azért jeleznek, hogy többet mozogjunk. Ezeknek az eszközöknek a betegellátásba való beillesztése érdekessé teheti a fizioterápiát és kiszakíthatja a hagyományos tornatermi közegből - mondta Veres-Balajti Ilona.

A FizioPéntek résztvevői hat előadást hallgathattak meg, ezekben szó volt a robotika fizioterápiában betöltött szerepéről, a fizioterápiás tréningek új helyszíneként megjelenő virtuális terek jelentőségéről, az okos eszközök alkalmazhatóságáról a fizioterápiában, az E-sport egészségre gyakorolt hatásairól, valamint a népegészségügyi szempontból kiemelten fontos kardiovaszkuláris és mozgásszervi megbetegedések rizikócsökkentő, preventív mozgásformáiról, a fitneszről és a street workoutról.

Sajtóközpont - BZ