Junior Prima díjas egyetemi kutatók

Antal László hidrobiológus és Kardos Ádám fizikus magyar tudomány kategóriában kapott Junior Prima díjat. Az elismeréseket kedden adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A Príma Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Junior Prima Díjat a fiatal tehetségek elismerésére. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a „magyar tudomány” kategória gondozásával nyújt segítséget azoknak a 33 évesnél fiatalabb tudósoknak, akik szűkebb tudományterületükön fiatal koruk ellenére már kimagasló tudományos eredményt értek el. Idén tizenegy kiemelkedő teljesítményt nyújtó ifjú tudós, köztük a Debreceni Egyetem két kutatójának munkáját díjazták. Az elismeréseket Lovász László, az MTA elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át.

Antal László 2007-ben végzett okleveles biológusként a Debreceni Egyetemen, majd 2013-ban PhD-fokozott szerzett a Juhász-Nagy Pál Doktori Iskolában. Azt követően a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékén dolgozott egyetemi tanársegédként, 2014 óta pedig egyetemi adjunktusként. Ma már a tanszék halas munkacsoportját koordinálja. Az impact factoros Nort-western Journal of Zoology tudományos folyóirat ichthiológiai társszerkesztője. Társszerzőként nevéhez fűződik Magyarország legkisebb halfaja, a kaukázusi törpegéb első Kárpát-medencei előfordulásának publikálása. Tudományos karrierjének vitathatatlanul legnagyobb sikere egy új halfaj, a bihari márna (Barbus biharicus) felfedezése.

Kardos Ádám 2009-ben okleveles fizikusként végzett a Debreceni Egyetemi Fizikai Intézetében, majd 2012-ben PhD-fokozatot szerzett az intézet Kísérleti Fizika Tanszékén. 2012-ben csatlakozott az egyetem Részecskefizikai Kutatócsoportjához, 2014 óta az MTA-DE Részecskefizikai Kutatócsoport tudományos munkatársa, 2016-tól tudományos főmunkatársa. Doktori munkája során két korszerű, ám meglehetősen bonyolult számítógépes program ötvözésével kifejlesztette a PowHel programot, amellyel lehetőség nyílt számos, a nagy hadrongyorsítón (LHC) lezajló proton-proton ütközési folyamathoz minden korábbinál pontosabb elméleti leírást adni. Kardos Ádám eredményei így az LHC kutatási célkitűzéseinek megvalósításában lényegesek. A program elkészítéséhez jelentősen hozzájárult az a fejlesztőmunka is, amelyet külföldi kutatókkal végzett a sugárzási korrekciók számításának terén (Helac-nlo), és amelyre majdnem 200 hivatkozást kapott.

Sajtóiroda - TPL