Nemzetközi tanácskozás az adat- és információtudományról

Könyvtárosoknak és információs szakembereknek rendeznek aktuális témákkal foglalkozó nemzetközi szimpóziumot online és személyes formában a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A résztvevők az adat- és információtudomány legújabb eredményeiről értekeznek.

A három napos nemzetközi szakmai eseményt minden évben más országban tartják, ezúttal a Debreceni Egyetem Informatikai kara (IK) és a Főépület ad otthont a BOBCATSSS-nek. Az eseményt az IK mellett a DE Bölcsészettudományi Kara és a University of Applied Sciences and Arts Hannover szervezte.

A találkozó célja, hogy azok a szakemberek, akik az adattudomány, az oktatás, az adatvédelem területén dolgoznak, a könyvtárakban információszolgáltatással foglalkoznak, első kézből értesüljenek a tudományterület legfrissebb eredményeiről, a korszerű technológiai fejlesztésekről, elképzelésekről. 

Gilányi Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Információ Technológia Tanszékének egyetemi docense, a BOBCATSSS 2022 tudományos és szervezőbizottságának elnöke a rendezvény hétfői megnyitóján elmondta: a konferenciához számos kapcsolatteremtési és tanulási lehetőség társul, így az érdeklődő szakemberek számára nagyon hasznos ez a néhány nap.

- Minden évben van egy fő témája a konferenciának, és mivel az IK a helyszín , ezért a Data & information science címet választottuk. Ezt a BOBCASTSSS Association is támogatta, hiszen a Debreceni Egyetem könyvtár- és információtudományos eredményei elismertek voltak eddig is. A tanácskozás a szakemberek mellett a hallgatóknak is szól, akik nemcsak érdeklődőként vesznek részt az eseményen, hanem annak szervezésében is nagyon komoly szerepet töltöttek be. A járvány ugyan közbeszólt az elmúlt néhány évben, de nagy öröm számunkra, hogy újra személyes jelenlét mellett lehet megtartani a tanácskozást. A rendezvény kiváló alkalom az információcserére, a tudásmegosztásra, ennek szellemében szakmai előadásokon informáljuk a tudományos világot az eddig elért eredményekről - tájékoztatott Gilányi Attila.

Az 1993-ban indult kezdeményezés elnevezése a konferenciát létrehozó egyetemi városok nevéből tevődik össze (Budapest, Oslo, Barcelona, Copenhagen, Amszterdam, Tampere, Stuttgart, Szombathely, Sheffield). Már nyolcadik alkalommal ad otthont Magyarország a könyvtár- és információtudomány területén az oktatást és a kutatást középpontba állító eseménynek. Az első hat BOBCASTSSS-et a magyar fővárosban tartották, majd néhány évvel később 2005-ben ismét Budapest, 2011-ben Szombathely volt a helyszín, a harmincadik tanácskozást pedig a Debreceni Egyetem Informatikai karán rendezik meg május 23. és 25. között.

A BOBCATSSS-en összesen hatvan előadást hallhatnak a résztvevők. A konferencián többek között az adattudomány eszközeiről, technikáiról és alkalmazásairól, az információmenedzsmentről, az adat- és információs szolgáltatások fejlesztéséről, a könyvtárak és a könyvtárosok szerepéről az adattudományi mozgalomban, az oktatásban és képzésben megjelenő adattudományról, az adatvizualizációról, a virtuális terekben megjelenő adatokról és információkról, valamint az intelligens tudástermelésről lesz szó.

Sajtóközpont – BZ