Kutatás-fejlesztés a hatékonyabb onkológiai ellátásért

Sugárterápiás gyógyítást segítő kutatás-fejlesztési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a GE HealthCare. Európában elsőként az Onkoradiológiai Klinikán tesztelik a nagyon komplex sugárkezelési eljárásokat rendszerbe fogó GE HealthCare szoftvert. Az alkalmazást egyelőre csak tesztelési környezetben használják, de ha bekerül a betegellátásba, hatékonyabb onkoradiológiai kezeléseket tehet lehetővé.

A GE HealthCare és a Debreceni Egyetem együttműködése 2017-ben kezdődött, többek között a betegellátáshoz kapcsolódó innováció és informatikai fejlesztések területén. A most kötött sugárterápiás gyógyítást segítő kutatás-fejlesztési megállapodás a vállalat és az intézmény közös munkájának fontos mérföldköve. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinikája a komplex sugárkezelési eljárásokat rendszerbe fogó GE HealthCare szoftver validálási programjában vesz részt.


- Nagyon különleges felügyeleti szoftver validálásába veszünk részt, amely nagymértékben  segíti a hatékonyabb betegellátást. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika regionális központként két és fél millió ember sugársebészeti ellátásáért felel, a klinikán naponta több mint kétszáz beteget kezelnek. A terápia hatékonysága kulcskérdés. Ezt a szoftvert a Debreceni Egyetemen kezdik a világon másodikként teszteln és ha majd bevezetik a piacra, mi úgy látjuk, hogy az eddigieknél jóval kevesebb mellékhatással, nagyobb hatékonysággal tudjuk majd az onkoradiológiai kezeléseket elvégezni – emelte ki Szilvássy Zoltán rektor.

A Debreceni Egyetemen egy áprilisban befejeződött fejlesztés keretében több mint kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból modernizálták az onkoradiológiai ellátást. Az új rendszerek bevezetése a magas szintű technológiák és kezelési eljárások rutinszerű széleskörű alkalmazását teszik lehetővé, kiegészítve új, eddig nem használt eljárásokkal. A legmodernebb eszközök beszerzése további kutatás-fejlesztési lehetőségek előtt is megnyitotta a kaput.


- Az elmúlt években egy jelentős fejlődésen ment át a debreceni sugárterápiás eszközpark, így jelenleg európai színvonalon is nagyon komoly technológiai színvonalat képvisel. Ez az eszközös háttér, valamint a hozzárendelt tudásbázis tette lehetővé, hogy részt tudjunk venni ilyen fejlesztésekben és elérjük, hogy még magasabb szinten tudjuk betegeinket ellátni – ismertette Kovács Árpád, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika igazgatója.

A GE HealthCare onkológiai képalkotó modalitás vezérigazgatója, Sampath Kandala hangsúlyozta: az új iRT platform nagyobb interoperabilitást, összekapcsolhatóságot és hatékonyságot tesz lehetővé az onkológiai sugárkezelés folyamatának teljes egészében, és célja, hogy csökkentse a betegfelvétel és az első kezelés közötti kritikus időt.


- A GE HealthCare világszerte több mint 150 egészségügyi szakemberrel, kórházakkal és vezető egészségügyi intézményekkel dolgozott szorosan együtt, hogy újszerű és összekapcsolható digitális megoldást tervezzenek a sugárterápiás kezelésekhez egészségügyi szakemberek számára, egészségügyi szakemberek bevonásával – mondta Sampath Kandala, a GE HealthCare onkológiai képalkotó modalitás vezérigazgatója.

A megállapodás keretében a GE HealthCare visszajelzéseket kér a Debreceni Egyetemtől a saját szoftverplatformjával.


- A Debreceni Egyetemen világszínvonalú technikai eszközpark és tudás van, így nagyon szívesen dolgozunk együtt az intézménnyel, nem véletlen, hogy Európában először ide hoztuk ezt a szoftvert. Az együttműködés kezdete, a szoftverkiértékelés megnyitja az utat a további közös kutatások, együttműködések előtt – fejtette ki Ferenczi Lehel, a GE HealthCare Adat és Analitikai ügyvezető igazgatója.


A Debreceni Egyetem és a világ egyik vezető egészségipari vállalata közötti együttműködési megállapodást kedden írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Sampath Kandala, a GE HealthCare onkológiai képalkotó modalitás vezérigazgatója és Ferenczi Lehel, a GE HealthCare Adat és Analitikai ügyvezető igazgatója.

Sajtóközpont - CzA