Fontos feladatának tartja a tudományos életpályamodell támogatását a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriuma, amely több ösztöndíjat is létrehozott az egyetemi kiválóságok patronálására. Az új program részleteiről Kossa György kuratóriumi elnök beszélt a Campus Rádiónak adott interjúban.

Idén először ítélték oda a GTIDEA Professzora címet a kiemelkedő munkát végző egyetemi szakemberek elismerésére. Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Campus Rádiónak adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy szükség van olyan példaképekre, akikre felnézhet az egyetemi közösség. 

- Ez a professzori cím egy rangra emelés, amelynek az az üzenete, hogy ezekre az emberekre szükség van, és büszkének kell lennünk rájuk – hangsúlyozta a GTIDEA kuratóriumának elnöke.

Az interjúban azt is kiemelte, hogy olyan erős egység van az egyetemen, amely együttgondolkodásra ösztönzi a közösséget, a közös sikerekből pedig a kollektíva is profitálhat. Beszélt az egyedülálló PhD- ösztöndíjprogramról, amely révén a kiemelkedő pályamunkák készítői az anyagi elismerésen túl segítséget kapnak kutatói-oktatói életpályájuk megkezdéséhez.

- Kiváló szakemberek vannak az egyetemen, de az intézménynek felelőssége van abban is, hogy a tehetségek sikeressé válhassanak. Olyan feltételeket kell teremteni, amelyek felveszik a versenyt az elszívó erővel bíró gazdasági környezettel – fogalmazott a kuratórium elnöke. 

Mint mondta, aranykorát éli a DE, hiszen ennyi beruházás, ilyen mértékű fejlesztés, ilyen nagyszabású bérkorrekció nagyon régen történt az intézményben. Úgy véli, hogy ezek miatt is egyszerű azonosulni az egyetem céljaival, amelyeket együttes erővel kell elérni. 

Az interjúban szóba került az egyetem védernyő szerepe is, az elnök szerint ugyanis előre kell foglalkozni a lehetséges kockázatok kezelésével az egyén, a szervezet, az egyetemi tudásbázis védelme érdekében, ehhez pedig átlátható, stabil, szervezett működésre van szükség. Úgy kell alakítani a rendszert, hogy az egyetem működőképessége, megítélése, dolgozói közössége ne kerüljön veszélybe. Hozzáfűzte azt is, hogy az egyetemnek az a legfőbb küldetése, hogy olyan szakembereket neveljen, olyan kutatásokat támogasson, olyan gyógyító tevékenységet végezzen, amellyel a társadalom javát szolgálja. 

Sajtóközpont - BZ