Itt a vakcina, elkezdődött az oltás

A Debreceni Egyetemre (DE) december 26-án érkezett meg a Pfizer-Biontech koronavírus elleni első adag oltóanyaga. Az intézményben már megkezdték az oltásokat. December utolsó napjaiban 975-en kaphatják meg a vakcinát.

Karácsony második napján rendőri felvezetéssel jutottak el a Debreceni Egyetemre az első koronavírus elleni vakcinákat szállító speciális dobozok.  

– A szállítmányt itt az intézeti gyógyszertárban -75 fokon tároljuk. Amikor ezeket előkészítik az oltáshoz, a porampullákat feloldják az oldószerrel, onnantól még hat óráig lehet alkalmazni – nyilatkozta Buchholcz Gyula  egyetemi főgyógyszerész,a DE Klinikai Gyógyszertár intézeti vezetője a szállítámányról beszámoló M1 televízió Híradójának.

Az egyetem munkatársai első ütemben négy oltópontot alakítottak ki, kettőt a Klinikai Központ területén, kettőt a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A vakcinát a Debreceni Egyetem csaknem hatezer dolgozója közül eddig majdnem kétezren igényelték. Közülük az első adag szállítmányból 975-en kaphatnak. December 27-én 121-en jutottak hozzá a szerhez. Az év végéig a COVID-védekezésben résztvevőket: a Járványügyi Ellátóközpontban foglalkoztatottakat, a sürgősségi és intenzív osztályokon dolgozó orvosokat és szakdolgozókat, infektológusokat és belgyógyászokat oltják be. Őket a kevésbé veszélyeztetett munkavállalók követik. A védettséget két, 21 napos különbséggel beadott vakcinával lehet elérni.

Várkonyi István, a Debreceni Egyetem, Infektológiai Klinikájának igazgatója, - aki elsőként oltatta be magát - arról beszélt a közmédiának, hogy fontosnak tartja az orvosi példamutatást. A lakosságot arra biztatta, hogy amikor elkezdődnek a tömeges oltások vegyenek abban részt. Hozzátette: sokféle koronavírus elleni védőoltás lesz elérhető a következő hónapokban.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az oltás a járvány megállításának a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere.

 

FORRÁS: MTVA/Sajtóiroda OCs