Tovább erősíti a tudástranszferen alapuló együttműködést Üzbegisztánnal a Debreceni Egyetem. A gyógyszerésztudomány és gyógyszeripar, valamint az agrártudomány területeit érintő képzési és kutatás-fejlesztési kooperációról Abat Fayzullaev nagykövettel egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor.

Az Üzbég Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, Abat Fayzullaevet és delegációját fogadta a Debreceni Egyetemen Szilvássy Zoltán rektor kedden délután. Az intézmény és Üzbegisztán, valamint az üzbég felsőoktatási intézmények közötti kapcsolat fókuszpontjait elsősorban a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás, a gyógyszerésztudomány, valamint a műszaki tudományok jelentik. 

A tanácskozáson a gyógyszeriparban rejlő közös kutatási és fejlesztési lehetőségekről, valamint a gyógyszergyártással kapcsolatos megvalósítási feladatokról tárgyalt Abat Fayzullaev üzbég nagykövettel a Debreceni Egyetem rektora. Emellett a DE és az üzbég felsőoktatási intézmények közötti együttműködés megvalósításáról, a közös oktatási program tapasztalatairól is szó volt. Mint elhangzott, jelenleg 22 üzbég hallgató tanul a Debreceni Egyetemen.


- Nagyon régóta vártunk arra, hogy ellátogassunk a Debreceni Egyetemre. Az üzbegisztáni felsőoktatás számára jól ismert a DE tevékenysége, hiszen korábban számos szakmai egyeztetést folytattunk már Üzbegisztánban, illetve a magyar fővárosban is a debreceni intézménnyel, de a mai az első alkalom, hogy a városban járunk. A megbeszélés során a különböző egészség- és élelmiszeriparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési lehetőségekről, a debreceni és az üzbég felsőoktatási intézmények kooperációs területeiről egyeztettünk, illetve folytatjuk az előkészületeket azzal kapcsolatban, hogy a Debreceni Egyetem képzései a jövőben Üzbegisztánban is elérhetővé váljanak – sorolta a találkozót követően Abat Fayzullaev. Az Üzbég Köztársaság nagykövete örömét fejezte ki, hogy az állami ösztönprogramok nyomában a jövőben még több üzbég hallgató érkezhet a Debreceni Egyetemre.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, hogy Üzbegisztán meghatározó stratégiai partnerre talált a Debreceni Egyetemben, és az intézmény számára is fontos, hogy megerősítse pozícióját a nemzetközi felsőoktatási piacon.

- Az a célunk, hogy intenzívvé tegyük a kapcsolatainkat Üzbegisztánnal, itt nem csupán egyetemi partnerségről van szó, hanem az intézményhez kapcsolódó iparági klaszterek közreműködésével a gyógyszer- és az élelmiszeriparban is szeretnék szoros és eredményes együttműködést folytatni. Olyan innovatív, mezőgazdasági fejlesztéseket szeretnénk exportálni, amelyek hozzájárulhatnak az üzbég borászat fejlődéséhez, itt például az úgynevezett intelligens, az erjedési folyamatokat segítő boroshordók alkalmazására kell gondolni. A gyógyszeripari területen pedig a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter egyik tagvállalatával, a Meditop Gyógyszergyárral közösen az egyetem generatív gyógyszergyártásba és gyógynövényalapú gyógyszerfejlesztésbe kezd Üzbegisztánban. Ez jelentősen erősítheti a hazai gyógyszeripart is – fogalmazott a Debreceni Egyetem rektora.   

A Debreceni Egyetem több üzbég felsőoktatási intézménnyel is kapcsolatban van, ezek az együttműködések további oktatási és kutatási, fejlesztési lehetőséget kínálnak a jövőben. 

Sajtóiroda – BZ