Wunderbar Fesztivál az egyetemen

Középiskolás diákok tartottak bemutatót szerdán a Debreceni Egyetemen a német nyelv napja alkalmából. Az intézmény a programmal a Wunderbar Fesztivál március 28. és április 2. között rendezett országos népszerűsítő sorozatához csatlakozott.

Március 30-án a német nyelv napján a Debreceni Csokonai Gimnázium mint DSD-Iskola (német nyelvi diploma program) és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium mint PASCH-iskola (német partner iskola) diákjai tartottak előadást az egyetem Főépületében.

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) a Germanisztikai Intézet keretében csaknem 250 hallgató tanul alap-, mester- és PhD-képzésben.

– Teljes palettáját kínáljuk a ma Magyarországon elérhető német nyelvi képzésnek, hiszen a német alap- és a mesterszakos képzés mellett elérhető a tanár-, valamint a fordító- és tolmács szakos képzés is, továbbá kínálunk doktori képzéseket is – mind a német nyelvészet, mind a német irodalomtudomány területén – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csatár Péter.

A BTK dékánhelyettese, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetője az egyetemi program megnyitóján hangsúlyozta: fontos, hogy az általános- és középiskolás korosztály körében is népszerűsítsék a német nyelvet, hiszen ők az a korosztály, akik a jövőben akár a DE leendő hallgatói lehetnek majd.

A Wunderbar Fesztiválhoz a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) is csatlakozott: a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából mintegy félszáz német nyelvű mesekönyveket és ifjúsági könyvet ajándékozott egy rendhagyó irodalomóra keretében a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskoláért Alapítvány számára azzal a céllal, hogy népszerűsítse az olvasást és a német nyelv tanulását.

A DEENK Bölcsészettudományi Könyvtárának előterében pedig kiemelt helyen tették elérhetővé az Ausztria Gyűjtemény állományába frissen bekerült, a 2021-es Osztrák Könyvdíj rövid listáján szerepelő öt művet.

A Wunderbar Fesztivál debreceni programhete – amelyet a Debreceni Német Kulturális Fórum koordinál – április 1-én 15 órakor a MODEM-ben a Magyarországi Német Általános Művelődési Központja Baja Kollégiumi Zenekara, Kórusa és Néptánccsoportja fellépésével folytatódik, 2-án, szombaton 10 órától pedig a német vállalatok labdarúgócsapatai mérkőznek meg a Debreceni Egyetemen a 3. Deutsche Liga keretein belül.

A Wunderbar fesztivál célja, hogy minél több embert ösztönözzön a német nyelv tanulására Magyarországon. A nagyszabású rendezvény Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségeinek és kultúraközvetítő szervezeteinek a kezdeményezése, melynek során sokszínű programok mutatják be, miért is érdemes ma németül tanulni.

Sajtóiroda - BZs