Világszínvonalú PLC-labort avattak

Ipari körülmények között tanulhatják meg a programozható logikai vezérlők (PLC-k) használatát a Debreceni Egyetem villamosmérnök szakos hallgatói. A laborátadó kapcsán a régió iparvállalatainak képviselői a további együttműködési lehetőségekről egyeztettek a kari vezetőkkel.

- Egy világszínvonalú labor jött létre, ahol a villamosmérnök hallgatók szinte ipari körülmények között sajátíthatják el a PLC-technikát. Ez a villamosmérnök-képzésnek egy hangsúlyos területe, több tantárgynál is használhatják majd – jelentette ki Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a Fizikai Intézet Eaton-PLC irányítástechnika laborjának csütörtöki megnyitóján.

A TTK kiterjedt vállalati hálózatával kapcsolatban Kun Ferenc kifejtette, hogy az ipari partnerek nemcsak alkalmazzák a mérnököket, de felelősen hajlandóak részt vállalni az egyetemi képzés terhéből; műszeradományokkal, duális képzéssel, gyakorlati helyekkel, szakdolgozati és diplomamunkatémákkal segítik a kart.

- A TTK elkötelezett a mérnökképzés fejlesztése mellett. Hamarosan megkezdődik a Fizikai Intézet infrastruktúrájának rekonstrukciója, 2019 szeptemberére valamennyi villamosmérnöki képzésben használt laboratórium megújul. A 75 millió forint értékű beruházással korszerűsödik a laborok alapinfrastruktúrája, a berendezésben és a műszerek telepítésében pedig partnereink segítségére is számítunk, a PLC-labor mintájára további vállalati oktatótermeket alakítanánk ki – bizakodott a dékán.

Szabó István, a Fizikai Intézet igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az Eaton Enterprise Kft. által felajánlott műszerek beépítésével az intézetben zajló képzés minősége tovább javult. Az intézet a laboratóriumi helyiség felújításával, valamint rengeteg hallgatói és oktatói munkával járult hozzá a labor kialakításához az elmúlt félévben.

- Ezek az ipari számítógépek, amelyek speciális hardveregységgel és a hozzá tartozó programcsomaggal képesek az ipari folyamatok vezérlésére, létfontosságú szerepet játszanak az ipar 4.0 technológiát használó vállalatoknál. Az utóbbi néhány évben a villamosmérnök BSc-hallgatók nagy számban választottak PLC-vel kapcsolatos szakdolgozat témát többségében külsős témavezetőkkel, reméljük ez a folyamat tovább erősödik – mondta Szabó István.

A programozható logikai vezérlők oktatása a Fizikai Intézetben másfél évtizedes múltra tekint vissza. Misák Sándor laborvezető, a Villamosmérnök Bsc szak felelőse honosította meg a PLC-oktatást. Neki köszönhető, hogy az utóbbi néhány évben többször is sikeresen, díjakkal tértek haza hallgatóink a PLC-versenyekről.

- Nemcsak eszközöket kaptunk, hanem szoftvertámogatást és magas értékű szakmai tudást is. A műszeradományból 10 PLC-oktatótáblát alakítottunk ki. A beépített érzékelők, hajtások, motorok, kapcsolókészülékek és vezérlők segítségével a képzésben résztvevő hallgatók felkészülhetnek az irányítástechnika legtöbb kihívásaira – tájékoztatott Misák Sándor. A laborvezető hozzátette: a speciális termet a mostani félévben 45 magyar és 22 külföldi hallgató látogatja, ezen kívül a vegyészmérnök MSc szakos hallgatóknak is indítottak kurzust.

Az adományozó Eaton Enterprise Kft. nevében Abelovszky Tamás PNC Team Manager elmondta, hogy az automatizálással és energiaelosztással foglalkozó vállalat számára fontos mérföldkő az oktatási célokat szolgáló laboratórium átadása.

- Az a célunk, hogy olyan mérnököket képezzenek a Debreceni Egyetemen, akik – leendő munkáltatóik megelégedésére – ismerik és magabiztosan tudják használni ezeket, a gyártási folyamat valamennyi mozzanatában közreműködő komplex rendszereket. Önmagában ezek az eszközök semmit sem érnek, ha nincs mögöttük megfelelő tudás. Mi ennek a tudásnak a megszerzésével szeretnénk hozzájárulni a jövő mérnökeinek sikeréhez – fogalmazott Abelovszky Tamás.


A több tízmillió forint értékű laboratórium átadását követően „A villamosmérnök képzés jövője Debrecenben” címmel kezdődött szakmai fórum, ahol Battistig Gábor, a Villamosmérnöki Tanszék vezetője tartott bevezető előadását az MSc szintű villamosmérnök képzés terveiről a TTK jelenlévő ipari partnereinek (Balluff, Borsodchem, Eaton, EON, Evosoft, FAG, Jabil, Krones, MSK, NAT, NI, Procter and Gamble, Rafi, Richter Gedeon). A tanszékvezető kiemelte, hogy a tervek szerint Elektronikai tervezés és gyártás, valamint Fenntartható villamosenergetika specializációkkal indul a villamosmérnök mesterképzés, amelyben nagy hangsúlyt kapna a vállalati partnerek bevonásával megvalósuló projektmunka.

Sajtóiroda - TPL