Újra futhatunk a Böszörményi úti campuson

Átadták a megújult DASE futópályát a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A korszerűsített atlétikai pálya az egyetem sportnevelési és sporttudományi képzési helyszíne lesz. A pályát a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatói használják majd, de kapui nyitva állnak az egyetemi polgárság és a városlakók előtt is.

A Debreceni Egyetem infrastruktúra fejlesztési tervei között már több éve szerepelt a futópálya felújítása.

- Egyre több a sporttudományi és testnevelési tárgyat teljesítő hallgató az intézményben, emellett a szabadidősport is egyre népszerűbb, nemcsak a diákság, hanem az egyetemi polgárság körében. A Dóczy utcán meglévő futópálya pedig már nem tudta kielégíteni a megnövekedett igényeket, ezért is volt fontos az atlétikai pálya teljes felújítása – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kedden a pálya átadó ünnepségén.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója kiemelte: a Debreceni Egyetemnek, mint a világ legjobb három százalékába tartozó felsőoktatási intézményének kötelessége, hogy minél modernebb körülményeket biztosítson a hallgatók számára.

- Az egyetemi testnevelés és sport stratégiai terület a Debreceni Egyetemen. A most átadott új sporttér ennek megfelelően az oktatás mellett a kutatás és a tudomány helyszíne is. A sportszakos hallgatóinkon túl félévente több mint ötezerötszáz hallgató vesz rész egyetemi testnevelés órákon, ötezer diák tagja az Egyetemi Életmódfejlesztési Klubnak, a DEAC-nak pedig több mint háromezer igazolt sportolója van – sorolta Balogh László.

A Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója hozzátette: a Debreceni Egyetem társadalmi szerepvállalásának szellemében szeretnék, hogy szabályozott körülmények között Debrecen polgárai is használhassák a Böszörményi úti futópályát.


A DASE futópályájának felújítás során a Globál Sport Kft. szakemberei egy szabványos 4 sávos futópályát alakítottak ki, a teljes szerkezetrekonstrukció mellett a korábban salakos futófelületet 13 milliméteres rekortán burkolatra cserélték. A 400 méteres atlétikai pálya felújítása csaknem 200 millió forintba került, amelyet az egyetem teljes egészében saját forrásból biztosított.

Sajtóközpont - ÉE