Újabb városban létesít campust a Debreceni Egyetem

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban. A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.

Csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően született megállapodás a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának létrehozásáról. Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Czeglédi Gyula polgármester és Bodó Sándor országgyűlési képviselő Hajdúszoboszlón egyeztetett a részletekről.  

- Manapság világtrend, hogy a komplementer medicina jegyében a páciensek – akár egészséges emberek – átalakítják életmódjukat és táplálkozásukat, testmozgást végeznek, ami igazoltan hatékony lehet például magas vérnyomás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, potencia- és mozgásszervi zavarok, vérnyomásingadozás esetén. Gyógyhelyekre többnyire mozgásszervi betegségek miatt mennek, ugyanakkor a termálfürdős kezelések mögött gyakran nincs minőségbiztosított klinikai vizsgálat, pedig ezeknek a szolgáltatásoknak is van korszerű tudományos háttere. Hajdúszoboszlón mindemellett kiváló gimnáziumok is vannak, ezekhez testközelbe hozzuk a Debreceni Egyetemet. Az ide tervezett campus ugyanúgy az intézmény egysége lesz, mint a debreceniek, a böszörményi, a nyíregyházi és a siófoki – világította meg a tervezet hátterét Szilvássy Zoltán rektor. Hozzátette: az új campus az intézményhez kötődő Termál-Egészségipari, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterben is fontos szerepet tölt majd be. 

A fürdőváros és az egyetem együttműködése évtizedekkel ezelőtt kezdődött pilot-kutatásokkal a gyógyfürdőben. A komplexum az elmúlt években gyakorlati helyként szolgált a gyógytornászhallgatók számára, illetve jelenleg is zajlik kisrepülőgépes képzés a repülőtéren. 

- Ez a megállapodás ünnep Hajdúszoboszló életében. A Debreceni Egyetem, az ország egyik legnagyobb és legelismertebb felsőoktatási intézményének megjelenése egyfajta elismerés, tekintélyt és rangot ad a városnak. Sok évtizedes álmuk válhat valóra az itt élőknek a gyógyvízhez kapcsolódó kutatásokkal, az egészségipar fejlesztésével és oktatásával. Biztató és perspektivikus időszak áll előttünk, még ebben az évben szeretnénk megfogalmazni a konkrét folyamatokat és tartalmakat, amelyek szükségesek a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának beindításához – jelentette be Czeglédi Gyula polgármester.

Bács Zoltán kancellár a megállapodás kapcsán felidézte, hogy 2023 nyarán, ugyanabban a hónapban, augusztusban két hosszútávú stratégiai projekt előkészítése indult el: az egyik a siófoki campus megalapítása, melynek bejelentése másfél hete történt meg, a másik pedig a hajdúszoboszlói campus létrehozása. Ez a két hasonló nagyságú város az elmúlt években Magyarország két legnépszerűbb vidéki turisztikai desztinációja, de ezen túl már nem csak ez a lista köti össze őket, hanem a Debreceni Egyetem jelenléte is.

- Azt gondolom, hogy a Debreceni Egyetem – mint regionális és bizonyos területeken országosan vezető szerepre törő egyetem és nemzetközi brand – multidiszciplináris tudása és széleskörű ismertsége Hajdúszoboszlón is hasznosulhat. Az itteni campust egészségipari-turisztikai duális és szakmai gyakorlati képzési központként határoztuk meg, és olyan egyedülálló struktúrában tervezzük megvalósítani a felsőoktatás, a város és a gazdasági szereplők együttműködésében, amire ma még nincs példa Magyarországon – ismertette az egyetemi vezető.

A tervezett képzési területek között a kancellár a gazdaságtudományokhoz kapcsolódóan a turizmus-vendéglátást, a sporttudományok terén a rekreációszervezést, az egészségtudományi területen például a dietetikust, a gyógytornászt és az ápolót említette. Mint fogalmazott: az egyetem szeretne olyan változatos képzési helyeket és programokat ajánlani az alap- vagy mesterszakos hallgatóknak, melyek nagy fokú rugalmasságot kínálnak, egy képzési folyamatban megismerhetik például Debrecent, Hajdúszoboszlót, Siófokot vagy a tokaj-hegyaljai Mádot és abszolút munkára kész, szakképzett és széles körű gyakorlati ismerettel rendelkező munkaerőként kerülhetnek a munkaerőpiacra vagy indíthatnak önálló szolgáltatásokat.     

- Hajdúszoboszló jövője szempontjából rendkívül meghatározó állomás a mai találkozó, két csoport biztosan jól fog járni ezáltal: a Hajdúszoboszlón lakó emberek és az ide látogatók. Az itt élők folyamatosan elvárnak egyfajta minőségi javulást, egy még élhetőbb várost, és hiszem, hogy a fiataloknak, a következő generációnak ez a fejlesztés egy olyan iránytű, ami életútjuk tervezése szempontjából meghatározó lesz. Ugyanakkor az ide látogatóknak is nagyon fontos, mert természetesen az élmény, a pihenés mindig kulcsfontosságú, de egyre inkább előtérbe kerülnek azok a magas szintű elvárások, amik az egészségtudatosság, a tudomány irányába mutatnak. Ezen az úton indultunk el, egy őszinte szövetség kötettett a mai napon – fogalmazott a találkozón Bodó Sándor országgyűlési képviselő.

A Debreceni Egyetem Hajdúszoboszló Campus a tervek szerint 2025 szeptemberétől lesz elérhető az intézmény képzési kínálatában, valamint a már jelenleg is valamely képzési helyen hallgatói státuszban lévő hallgatók gyakorlati bázishelyeként is meg fog jelenni.       


Sajtóközpont