Új tanév, megújult környezet

Befejeződtek a korszerűsítési munkálatok a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában. Több mint 800 millió forintból egyebek mellett tantermeket, folyosókat és vizesblokkokat újítottak fel, valamint a modern informatikai eszközökkel gazdagodtak a feladatellátási helyek.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Kossuth utcai, valamint Arany János téri feladatellátási helyein elsősorban az épületek korszerűsítésére, míg a gimnáziumban a bútorzat, valamint az informatikai rendszer fejlesztésére volt szükség.

- Az Európai Uniós pályázati ciklus végén kaptuk azt a lehetőséget, amelynek köszönhetően ezt a jelentős általános felújítást elvégeztethettük. A pályázati forrás mellett az egyetem is hozzájárult a korszerűsítés költségeihez. Ez által olyan munkákat is el tudtuk végezni, amelyek az eredeti költségvetésbe nem szerepelhettek, mint például a „Kiskossuth” folyosóinak újra burkolása – ismertette a felújítások befejezése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Az egyetemi vezető hozzátette: az intézmény bútorainak cseréjéhez az egyetemi partner British Telecom is hozzájárult, a multinacionális vállalat ugyanis korábbi irodaépületének berendezését a DE közoktatási intézményének ajánlotta fel.

- Izgalmasan fejeződött be az előző tanév vége, hiszen a Kossuth utcai feladatellátási hely felső tagozatos diákjai a Forest Centerbe költöztek a felújítás miatt. Ez is mutatja, mekkora átalakításon vagyunk túl. A munkálatok során összesen 46 tantermet újítottunk fel, több helyen kicseréltük az elektromos vezetékeket és az ajtókat, valamint komplex akadálymentesítés is megvalósult.

Megújultak a folyosókon található szekrények és a vizesblokkok is. A modernizálás azonban nem csak az épületeinket érintette, jelentős eszközbeszerzésre is lehetőségünk volt. A gimnáziumunk informatika tantermeinek valamennyi számítógépét lecseréltük. Több mint 100 laptopot, tabletet és notebookot vásároltunk, emellett projektorokkal, LCD-kijelzőkkel, okostáblákkal és videokamerákkal is gazdagodott az intézmény informatikai rendszere – sorolta Denichné Hajdu Tímea.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetője kiemelte: a felújítások célja volt az is, hogy a DE tanárképzésben részvevő hallgatói számára is modernebb környezetet biztosítsanak. Így alakítottak ki például hallgatói kistanári termet is a Kossuth utcai iskolában.

- A korszerűsítés és modernizálás nagyban hozzájárul az oktatás hatékonyságának javításához, segíti a digitális kompetenciaméréseket és a tanórán kívüli foglalkozásokat is. Emellett a megújult oktatási környezettel népszerűbbé tehetjük a pedagógusi pályát a fiatalok számára, segítve ezzel a pedagógus-utánpótlás nevelését – tette hozzá Denichné Hajdu Tímea.

Sajtóközpont- ÉE