Új labor a villamosmérnököknek

Ipari körülmények között gyakorolhatják az elektrosztatikus kisülésektől védett területen végzett munkát a Debreceni Egyetem villamosmérnök-hallgatói a Fizikai Intézet új laborjában. Az ESD-védelemmel ellátott munkaállomásokat szerdán adták át.

- Az elektronikai iparban tapasztalható technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több elektronikai eszközt és szenzort szerelnek be a gépjárművekbe, egyre okosabbak lesznek a háztartási gépek, és egyre kisebb méretűek az elektronikai eszközök. A kis méretekkel egyenes arányban nő a gyártáskor használt félvezető alkatrészek elektrosztatikus kisülésre (ESD) való érzékenysége, ezért a gyártóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az ESD-védelemre. Az új laboratóriumban a hallgatók ipari körülmények között sajátíthatják el az ESD-védelemmel ellátott munkahelyeken a munkavégzést.  Itt rutint szereznek, és mire munkába állnak, azonnal a kívánalmaknak megfelelően tudnak dolgozni – hangsúlyozta Battistig Gábor, a DE TTK Fizikai Intézet Villamosmérnöki Tanszék vezetője.

Az új laboratóriumban három ESD-védelemmel ellátott munkaállomást adtak át.  A munkaállomás része az ESD-védett padlózat, asztalborítások, földelési pontok és a speciális elektrosztatikusan védett székek.

A személyi védelmi eszközökből sarokpánt, csuklópánt és magyar gyártmányú speciális köpeny is a most átadott csomag része. A földelő eszközök megfelelőségi vizsgálatát a szintén magyar fejlesztésű és gyártmányú teszteren végezhetik el a hallgatók a labormunkák megkezdése előtt. Az új munkaállomásokat elsősorban villamosmérnök-hallgatók használják elektronikai, áramkör tervezési és mérési, valamint szereléstechnológiai laborgyakorlatok során.

- Az elektronikai eszközök működésének megismerése és alkalmazása a villamosmérnök képzés meghatározó eleme, így az ESD-védelemnek is jelentős szerepe van az oktatásban. Ez azért is fontos, mert a régióban működő és a betelepülő cégeknél, ipari partnereinknél (National Instruments, Continental, Jabil) az elektronikai eszközök gyártása és beépítése során elkerülhetetlen az ESD-védelemmel ellátott terület kialakítása, így igen hasznos az ezzel kapcsolatos gyakorlati tudás – mondta Harasztosi Lajos mérnök tanár, a labor vezetője.

A laboratórium kialakítását az elektrosztatikus kisülés ellen védett eszközöket forgalmazó D és Tsa. Bt., valamint az ESD-védelmi szolgáltatásokat nyújtó God-Min Mérnöki Kft. támogatta.

- Meglátásunk szerint Magyarországon az elektronikai ipari és autóipar szereplői egyre inkább igénylik a megfelelő ESD-védelmi rendszerek kialakítását és követését, ehhez nyújt segítséget, ha a felsőoktatási intézményekben már találkoznak a hallgatók az ESD-védelemmel. Számunkra is fontos, hogy a jövendőbeli kollégákat megfelelő gyakorlati tapasztalattal lássuk el. A témával kapcsolatos elméleti ismereteket pedig egy oktatóanyagban adjuk át a hallgatóknak és az oktatóknak. A támogatás nem egyszeri, a terveink szerint minden évben megbeszéljük, hogy mire lenne szükség, és ennek megfelelően próbáljuk segíteni a képzést – ígérte Bodnár Péter, a D és Tsa. Bt. értékesítési vezetője.


Az eszközök megfelelő használatáról, valamint az ESD-védelem fontosságáról és a rendszerek kialakításáról Lovász Gábor, a God-Min Mérnöki Kft. ESD laborvezetője tartott bemutatót a tanári karnak, illetve a hallgatóknak. A kar célja a jövőben is az, hogy még több gyakorlatorinetált képzést indítsanak, és ehhez olyan laboratóriumokat alakítsanak ki, ahol a hallgatók a cégeknél elvárt képességeket, tudást sajátíthatják el.

Sajtóiroda - CzA