Tanulj, sportolj, szórakozz – vár a DE GTK

Nemzetközileg elismert diploma, kiváló oktatók, ötezer fős multikulturális közösség, modern előadók, saját bulihely és többfunkciós sportlétesítmények – ez vár a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán széles képzési kínálattal a gazdaság-, a sport-, a bölcsészet- és az agrártudományok területén a szakképzésektől egészen a doktorképzésekig.

Évről-évre nő az érdeklődés a DE GTK képzései iránt, nem csoda, hiszen a végzett hallgatók 90%-a a diploma megszerzését követő egy éven belül képzettségének megfelelő munkát talál. Mintegy ötezres hallgatói létszámával a legnépesebb egyetemi karnak számít a Debreceni Egyetemen a GTK. Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni jelenleg 9 alap- és 14 mesterszakos képzést, illetve 4 felsőoktatási szakképzést kínálnak Debrecen mellett már Szolnokon és Nagyváradon is.

- A hozzánk jelentkezők többsége a gazdaságtudományi szakok valamelyikén szeretne tanulni: a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, valamint a turizmus-vendéglátás a legmeghatározóbbak. De a vidékfejlesztési agrármérnöki szakunk mellett az új agrár- és üzleti digitalizáció képzésünkre is egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen ma már fontos, hogy olyan mérnökök kerüljenek a munkaerőpiacra, akik képesek agrár-digitalizációs és IT-eszközöket üzemeltetni, működtetni, vagy akár fejleszteni. A sporttudományok közül a sportszervezés, valamint a rekreáció és életmód alapszakjaink pedig töretlen népszerűségnek örvendenek – hangsúlyozta Fenyves Veronika dékán. 

Az alapképzéseken diplomát szerzők részére 4 féléves mesterszakokat kínál a kar, melyek esetében fokozottabb specializációra törekszenek. Köztük szeptemberben először indult az agrárközgazdász képzés, ahol a hallgatók versenyképes tudást szerezhetnek a hazai és nemzetközi élelmiszergazdaság területén, hogy képesek legyenek közép- és felsővezetői feladatok ellátására, vagy tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Felsőoktatási szakképzéseik – melyek kizárólag gazdaságtudományi képzések – 4 félévesek, azaz két évig tartanak. Ha az itt tanulók valamelyik alapszakon folytatnák tanulmányaikat, a felsőoktatási szakképzés keretében szerzett krediteket elismerik, így a képzés ideje lerövidül. 

A 7 illetve 8 féléves alapszakok esetében az utolsó félévben 12-14 hetes gyakorlatot kell teljesíteni a hallgatóknak, melyet vállalkozásoknál töltenek. A duális képzésben részt vevők pedig már az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan kapnak gyakorlati képzést a partnercégeknél.  

- Több száz vállalkozással állunk szerződésben azért, hogy hallgatóinkat fogadják gyakorlatra a régióban. Több kihelyezett tanszéket is működtetünk különböző cégeknél, ahol a dolgozók bekapcsolódnak az oktatásba. Emellett duális partnervállalataink száma is évről-évre gyarapszik. Nem csoda, hogy hallgatóink egyre többször állásajánlatot is kapnak a gyakorlati helytől – emelte ki a kari vezető. 

Fenyves Veronika hozzátette: a DE Gazdaságtudományi Karán országos viszonylatban is kiválóak a tanulás infrastrukturális feltételei. A Böszörményi úti campus modern oktatótermekkel, futó- és futballpályákkal, kondiparkkal, fedett teniszcsarnokkal, színházteremmel, korszerűsített kollégiummal, étteremmel – sőt, még saját szórakozóhellyel is – várja a hallgatókat.

A DE GTK képzéseiről ezen a linken részletesen tájékozódhatnak. 

Sajtóiroda-TB