Piacképes tudás, egyedülálló képzési kínálat

Több újdonsággal, köztük a nemzetközi szinten is különlegességnek számító kortárs könnyűzenei alapszakkal, a precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszakkal és a villamosmérnöki mesterképzéssel várja a jelentkezőket a Debreceni Egyetem a 2023-as általános felvételi eljárásban. Idén először külön ösztöndíjjal várja az intézmény a legtehetségesebb gólyákat.

A felsőoktatásban továbbtanulók február 15-ig dönthetnek arról, hogy hol szeretnék folytatni tanulmányaikat 2023 szeptemberétől. A Debreceni Egyetem 13 képzési területen, 13 karon 69 alap- és 78 mesterképzéssel, 6 osztatlan, 7 felsőoktatási szakképzéssel, több mint 150 szakirányú továbbképzéssel, valamint 25 doktori iskolával várja a felvételizőket. A jelentkezők a december végén megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban, valamint annak hamarosan érkező kiegészítésében megtalálható szakok közül választhatnak.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az általános felvételi eljárásról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a DE idén is a legszéleskörűbb képzési kínálattal jelentkezik, szinte minden képzési területen találhatnak maguknak tetsző képzéseket a leendő hallgatók.

- Igyekszünk úgy alakítani az oktatási portfóliónkat, hogy megfeleljen a jelentkezők elvárásainak, emellett a munkaerőpiaci igényeket is kielégíthessük. Változtak a felvételi szabályok, leendő hallgatóink felkészültségük, tehetségük, érdeklődésük alapján könnyebben találhatnak szakokat. Az egyetem szakirányokkal együtt több mint kétszáz képzésére lehet jelentkezni, a felsőoktatási képzési területeket tekintve ez az országban a legszélesebb kínálatnak számít.  Tíz városban, a határon túl is hirdet a DE képzéseket. Az ipari kapcsolataink is élénkek, hiszen a duális formában is oktatott szakok száma már harmincnyolc, és ennek keretében majdnem százötven partnerrel áll együttműködésben a Debreceni Egyetem – közölte a rektorhelyettes.

A 2023-as általános felvételi eljárásban több újdonságot is kínál a jelentkezőknek a Debreceni Egyetem. Az új szakok a hazai felsőoktatásban, de nemzetközi szinten is különlegesek.

- Az egyetemnek fontos, hogy alkalmazkodjon a külső környezeti változásokhoz és a tudomány fejlődéséhez, ennek egyik leglátványosabb formája az új szakok megjelenése. Ezek közül kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a kortárs könnyűzenei szak iránt, hiszen a világon csak nagyon kevés helyen érhető el hasonló. Újdonság a precíziós mezőgazdasági mérnök szak is, ahol a mai modern mezőgazdaság számára képzünk szakembereket, valamint idén indul a villamosmérnök mesterszak, mely a Műszaki Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az Informatikai Kar együttműködésben jött létre. A kiegészítő megjelenése után lehet majd jelentkezni az adattudomány mesterszakra és az anyagmérnök alapszakra is, ezeken kívül a Szolnok Campuson most először lesz elérhető a szakvédőnő mesterképzés és a szociális munka alapképzés. A továbbtanulás szempontjából a diploma értéke a legfontosabb szempont, igyekszünk eleget tenni azoknak az elvárásoknak, hogy a DE által kiadott oklevelek piacképesek legyenek. Arra számítunk, hogy 2023-ban is hozni tudjuk a korábbi évek jó beiskolázási számadatait – tette hozzá Bartha Elek.

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (DÖK) elnöke hangsúlyozta: az egyetem magas szintű képzési rendszere mellett nagy figyelmet fordít arra, hogy a hallgatói szolgáltatások is magas színvonalúak, vonzóak legyenek, érdemes legyen az intézményt választani.

- A Debreceni Egyetem a legjobb választás, hiszen itt egy helyen elérhető minden. Modern és hagyományos környezetben tanulhatnak a fiatalok, akik összesen tizenöt kollégiumban, csaknem ötezer férőhelyen kaphatnak szállást a DE valamelyik campusán. Az egyetem rendelkezik a legrégebbi és legkomplexebb tehetséggondozó programmal, valamint a fejlődéshez a doktori iskolák, a szakkollégiumok, illetve a több mint hatmilliós dokumentum-állománnyal rendelkező DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár is hozzájárul. Itt van az ország egyik legnagyobb hallgatói közössége, és a legpezsgőbb hallgatói élet részesei lehetnek a felvettek, akik ráadásul a világ minden tájáról itt tanuló, több ezer külföldi hallgató társaságában, nemzetközi környezetben tanulhatnak. A Debreceni Egyetemen tartják az ország legnagyobb gólyatáborát, és rendszeresek a nagyszabású kulturális és tudományos hallgatói rendezvények. Elég csak a yoUDay tanévnyitó stadionshow-ra gondolni, mely már évek óta a Debreceni Egyetem egyik legfontosabb visszatérő eseménye. Számunkra fontos, hogy a tudás megszerzése mellett a hallgatók könnyen és a lehető legmagasabb színvonalon érhessék el a különféle szolgáltatásokat – fogalmazott a DÖK elnöke.

Molnár Dániel ezek közül kiemelte a DE különleges sportprogramját, az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket, az egyedülálló infrastrukturális kínálatot és a sportági választékot, a sport- és művészeti ösztöndíjakat. Az újdonságként bevezetett, az elsőéveseket segítő ösztöndíjról elmondta: azoknak a tehetséges diákoknak a támogatására szolgál, akik középiskolai tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket értek el rangos tanulmányi versenyeken, és a DE valamelyik képzésén tanulnak tovább. Az ösztöndíjra azok lesznek jogosultak először 2023 őszén, akik az érettségi évében az általános vagy a pótfelvételi eljárásban felvételt nyernek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas alap- vagy osztatlan képzésére, és felsőoktatási tanulmányaikat a felvétel évében aktív hallgatói jogviszonyban kezdik.


Ahogyan azt a felvételizők már megszokhatták, regisztrációt követően a felvi.hu internetes felületen lehet megjelölni a kiválasztott képzéseket. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2023. február 15-én éjfélig kell rögzíteni, és az Ügyfélkapun keresztül hitelesíteni. Fontos, hogy ebben az évben ugyanez a határideje a jelentkezésnek és hitelesítésének is. A szükséges dokumentumokat szkennelve kell csatolni. Az E-felvételi rendszerben legkésőbb április 20-tól tájékozódhatnak a felvételizők a jelentkezésekről és a pontszámokról, a hiánypótlásra június 28-ig van lehetőség, a felvételi ponthatárokat pedig a tervek szerint július 26-án hozzák majd nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények augusztus 8-ig értesítik a jelentkezőket postai úton vagy e-mailben arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre. 

Sajtóközpont - BZ